Snapshots – Wetenschappers binden strijd aan met droge ogen

Steeds meer mensen hebben last van droge ogen, onder meer door ons intensieve schermgebruik. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen gaan onder de vleugels van een Europees consortium mee op zoek naar nieuwe behandelingen voor de aandoening.

In het verleden hadden vooral oudere vrouwen te kampen met ‘Dry Eye Disease’ (DED). Schattingen over het aantal patiënten variëren, maar aangenomen wordt dat tussen de 5% en de 35% van de volwassenen wereldwijd aan de ziekte lijdt. Drie keer meer vrouwen dan mannen hebben DED. De aandoening, veroorzaakt door enzymen die pijn en ontstekingen veroorzaken, kan tot gezichtsverlies lijden.
“Experts verwachten dat het aantal patiënten in de toekomst spectaculair zal stijgen”, vertelt professor Koen Augustyns van de UA. “Dat komt enerzijds omdat de mens almaar ouder wordt, maar anderzijds spelen intensief schermgebruik, milieuvervuiling en het dragen van contactlenzen ook een rol.”
Vandaag schrijven artsen voor de behandeling van DED onder meer traanvervangende producten voor, zoals druppels of een gel. Ook ontstekingsremmers worden gebruikt. Maar er is nood aan nieuwe en betere behandelingsmethoden. Met dat doel voor ogen wordt met financiële steun van Europa (Marie Curie Innovative Training Network) een internationaal consortium gelanceerd. Dit consortium verenigt experts van de UA, de Sorbonne Université (Frankrijk) en universiteiten, ziekenhuizen of instituten uit Spanje, Finland, Letland, Duitsland en Portugal. Het grootscheepse onderzoeksproject loopt tot eind 2021.