Wandelcoaching. Een originele vorm van loopbaanbegeleiding

Experts van LBC-NVK bieden ook deze service aan

Het Centrum voor Loopbaanontwikkeling LBC-NVK biedt sinds een aantal jaar ook loopbaanbegeleiding in de vorm van ‘wandelcoaching’ aan. Maar eigenlijk gaat het eerder om ‘wandelend coachen’. We blijven de focus leggen op de gespreksonderwerpen zoals die ook tijdens een klassiek loopbaangesprek, aan een tafel, aan bod zouden komen. De resultaten komen er op een andere manier.

Of dit nu beter is dan de klassieke setting van een tafel en twee stoelen? Dat hangt sterk af van de persoon. Voel jij je goed in de ‘buitenlucht’, ga je graag op stap, weet je van jezelf dat je creatiefste ideeën niet noodzakelijk aan je bureau ontstaan en heb je er gewoon zin in? Dan kan wandelcoaching iets voor jou zijn. Maar je kan ook afwisselen en de weersomstandigheden je keuze laten bepalen.

Alle seizoenen hebben hun charme, het zonnetje in de zomer werkt goed, een frisse wind in de herfst eveneens. En voor we het vergeten, zorg voor kleding die een spatje modder kan verdragen. We trekken immers de natuur in.

Hoe komt het dan dat wandelen werkt?

Als activiteit

Wandelen is bewegen, en dat wekt net als lopen en fietsen endorfine in het lichaam op. Endorfine is een hormoon dat ons alerter maakt, beter doet nadenken en ons op ideeën doet komen. Het zorgt ervoor dat we ons goed in ons vel voelen.

Daarnaast geeft endorfine ook energie. En dat komt toch altijd van pas bij jouw zoektocht naar een gepaste jobinvulling, intern of elders.

Naast elkaar

Naast elkaar lopen is bijzonder. Je kijkt elkaar immers niet aan, dat hoeft ook niet. Juist daardoor komen deelnemers soms gauw en makkelijk tot inzichten in zichzelf. De problemen op een rijtje zetten en een oplossing vinden gaan soms makkelijker.

Wandelcoaching creëert meer ruimte om moeilijkere onderwerpen aan te kaarten: persoonlijke vragen, ervaringen uit het verleden of lastige werkvragen. Wandelen maakt het soms makkelijker om diepere gesprekken te voeren.

Stilstaan

Als deelnemers iets heel belangrijks te binnen valt waarover ze willen praten staan we stil. Dan is er wel oogcontact. En dan komt vaak een inzicht, gevoel of idee bovendrijven. Een bank onderweg, met een fijn panorama, waar we even halt houden bevordert eveneens het vinden van inzichten.

Stilte

Wandelen in de natuur leidt makkelijk tot momenten van stilte. Een stiltemoment, even zwijgen, iets laten bezinken, kan en mag. Op kantoor wordt zoiets soms storend gevonden.

Anders dan anders

Door het wandelen is het luisteren naar elkaar anders. Actief luisteren is luisteren met aandacht.

Achteraf

Een deeltje van het werk gebeurt achteraf. Deelnemers worden uitgenodigd om na iedere wandeling even te reflecteren en plannen concreet te maken.

Auteur: Marc Van den Broeck | Foto: BelgaImage