Solide pensioenbetoging met 40.000 deelnemers!

Zowat 40.000 mannen en vrouwen zakten op dinsdag 19 december 2017, samen met hun vakbonden, Hart boven Hard en middenveldorganisaties, af naar Brussel. Ze kwamen uit alle hoeken van België voor een waardige manifestatie voor betere pensioenen en tegen de sociale afbraak waarvan de liberale regering-Michel haar handelsmerk maakt. Ook politieke partijen als PVDA, sp.a, PS en Groen deden mee. Jong en oud waren present omdat gewone mensen niet met een flutpensioen mogen worden wandelen gestuurd. En ook omdat het ‘pensioen met punten’ alleen maar onheil voorspelt. Zo’n nieuw systeem komt er natuurlijk niet om de reeds te lage pensioenuitkeringen te verbeteren maar om ze te drukken!
Voor premier Charles Michel (MR) was het simpel. Hij verkondigde dat ‘vakbonden en oppositie leugens en fake news verspreiden over de pensioenhervorming’. “We moeten het gewoon beter uitleggen aan de mensen”, vond Michel. Waar hebben we dat nog gehoord? Zulke reacties zijn vaste prik wanneer de bevolking actie voert tegen onrechtvaardige en asociale keuzes. Premier Michel bleef bij zijn weinig geloofwaardige goednieuwsshow en ratelde wat graag over ‘de vele nieuwe jobs, de taxshift van de regering en de grotere sociale enveloppe’.
Maar ACV-voorzitter Marc Leemans hield zeer terecht voet bij stuk. “De berekeningen van de vakbond zijn solide”, luidde zijn antwoord resoluut. “De regering raakt hier aan de pensioenen van tienduizenden mensen.”
“De informatie die wij geven, is gebaseerd op beslissingen van de nationale pensioencommissie, maatregelen die de regering al nam en die in het Staatsblad zijn gepubliceerd. En ook op maatregelen uit ontwerpteksten”, verklaarde Leemans. Volgens het ACV zullen sommige pensioenen met 250 tot 300 euro per maand zakken. “Als we de regering laten doen met haar puntensysteem voor de pensioenen, zullen de mensen het verschil wel zien.”
Samen met de andere vakbonden, middenveld en oppositie stelt het ACV dat deze regering het geld blijft zoeken bij de verkeerden. Tegen 2020 wil de reging 265 miljoen euro besparen in de pensioenen. En haar fameuze ‘effectentaks’ zou amper 250 miljoen opbrengen. Het zijn de gewone mensen die al weer de pineut zijn, terwijl de grote fortuinen ongemoeid worden gelaten. Rechtvaardige fiscaliteit? Daar doen wij niet aan, meneer en mevrouw… De vakbond eist leefbare pensioenen die ouderen een fatsoenlijke oude dag garanderen. En dat wordt nog onzekerder door de foute aanpak van de regering.

Auteur: Denis Bouwen | Foto’s: Dieter Boone, Sander Vandecapelle, Paul Corbeel, Gie Puttemans, Tom Vrijens