Agressieve ‘targets’ zetten Turkse bankbedienden zwaar onder druk

De Turkse vakbond Basisen zegt dat agressieve ‘verkooptargets’ de bedienden in de banksector aanzienlijk onder druk zetten. “Het management van de banken is alleen bezig met de winst en trekt zich niks aan van de extreme psychologische druk op het personeel”, zegt Metin Tiryakioglu, de voorzitter van Basisen. “Onlangs is een bankbediende, een moeder van drie kinderen, gestorven omdat de druk te groot was geworden.”

De noodtoestand in Turkije maakt het voor Basisen onmogelijk om een staking uit te roepen. “In die context is het belangrijker dan ooit dat we de steun krijgen van onze internationale vakbondskoepel UNI”, vertelt Tiryakioglu.

De bankiers jagen op een obsessieve manier nog hogere winsten na. Ze deinzen dan ook voor niets terug, en de druk op het personeel wordt enorm opgevoerd. De banken gebruiken de digitalisering van diensten om hun personeel in te krimpen. Ze doen geen moeite om de werklast te verminderen. Heel wat bankbedienden leven voortdurend met de angst om hun baan te verliezen, terwijl hun directies de commerciële druk vergroten door streefcijfers op te leggen die onrealistisch zijn.

UNI Finance, een onderdeel van UNI, wil dat de banken wereldwijd streven naar verantwoorde verkooptechnieken. De Italiaanse poot slaagde er in dat verband in om een akkoord te bereiken met de Italiaanse vereniging van banken (ABI). Dat akkoord gaat over het verkoopbeleid van de banken en over de manier waarop ze het werk organiseren. Een goede zaak voor de werknemers.

In Turkije veroorzaakt de zware druk op het personeel heel wat pyschologische aandoeningen en gezondheidsproblemen. Onlangs kwam een jonge moeder om het leven toen ze een beroerte kreeg. Deze moeder van drie kinderen had extreem veel werkuren gepresteerd voor haar werkgever, een multinational uit de banksector. Haar dood maakte een diepe indruk op het personeel bij de Turkse banken maar vergrootte ook het gevoel van wanhoop. UNI veroordeelt het ‘onaanvaardbare gedrag’ van de banken in Turkije. De koepel vraagt om een oprechte dialoog en sociaal overleg zodat de druk op de werknemers kan worden verminderd.