LBC-NVK tekent visie op goede kinderopvang door onthaalouders uit

“Professionele onthaalouders en duidelijke kwaliteitseisen zijn noodzakelijk om de kinderopvang door onthaalouders duurzaam en degelijk te maken en houden.” Dat staat in de visie op de ‘gezinsopvang’ die de werking voor onthaalouders van de LBC-NVK lanceerde. Aanleiding was de Dag van de Onthaalouder, op 12 oktober.

Het aantal onthaalouders verminderde in tien jaar tijd met méér dan 20%. Alleen al in de voorbije twee jaar hielden meer dan 500 onthaalouders het voor bekeken. En de dalende trend houdt aan. Er zijn nu nog maar een kleine 5.000 onthaalouders. Als dit zo doorgaat, zullen in Vlaanderen binnen afzienbare tijd nog maar bitter weinig kinderen worden opgevangen door onthaalouders.

“Onze vakbond pleit voor een gezinsopvang die duurzaam en kwaliteitsvol is”, legt Fatiha Dahmani uit, de verantwoordelijke voor de sector van de kinderopvang bij de LBC-NVK. “Twee belangrijke voorwaarden moeten wel worden vervuld: professionele onthaalouders moeten aan een bepaald profiel beantwoorden, en de opvang moet ook rekening houden met kwaliteitsvoorwaarden.”

Er is al geëxperimenteerd met een project waarbij aan 120 onthaalouders een volwaardig werknemersstatuut werd gegeven. “Dat project is heel positief geëvalueerd”, onderstreept Fatiha. “Het moet dan ook dringend worden uitgebreid. Maar zolang niet alle onthaalouders kunnen genieten van een volwaardig werknemersstatuut wordt best ook het huidige, gebrekkige statuut verbeterd.”

Meer info lees je op www.onthaalouders.be