Vakbonden ijveren voor correcte contracten en goede jobs in contactcenters

Syndicaal werk biedt kans om wantoestanden aan te pakken

“Hallo, met Tine, hoe kan ik u helpen?” Behalve de voornaam die kan verschillen, wordt deze standaardzin de hele dag door uitgesproken door bedienden van contactcenters. Deze werknemers hebben een lastige job waarbij de arbeidsvoorwaarden en de contractuele bepalingen almaar onzekerder worden. Steeds vaker maken de werkgevers gebruik en misbruik van uitzendarbeid om prestaties à la carte te vragen en lagere lonen toe te passen.

Een rampzalige toestand die de loon- en arbeidsvoorwaarden onder druk zet. De vakbonden keuren de gang van zaken af. “Bedienden bij contactcenters zijn geen tweederangs werknemers. Het is nu eindelijk tijd voor kwaliteitsvolle banen!”

De arbeidsvoorwaarden in de contactcenters zijn allesbehalve rozengeur en maneschijn. Het werktempo ligt hoog, managers zetten de bedienden onder druk om maximaal te renderen, de contacten met de klanten zijn niet altijd plezierig. De werknemers moeten erg soepel zijn met hun uurroosters en zitten de hele dag op elkaar gepakt met een koptelefoon op hun hoofd. De bedienden worden dus zwaar op de proef gesteld.

Hier tegenover staan arbeidscontracten die maar al te vaak behoorlijk onzeker zijn. Kijk naar de top-100 van de ondernemingen die veel uitzendkrachten tewerkstellen, die spreken boekdelen: de contactcenters scheren de hoogste toppen in deze lijst. Ze willen graag goedkopere en hyperflexibele arbeidskrachten en doen dan ook een massaal beroep op interims, bijvoorbeeld via dagcontracten.

Onrechtvaardige situaties aanpakken

De vakbonden LBC-NVK, CNE, BBTK en ACLVB vinden deze situatie onrechtvaardig. Onzekere contracten aanbieden ondermijnt de arbeidsvoorwaarden van het vast personeel. Het is ook niet juist dat uitzendkrachten niet dezelfde rechten hebben als hun vaste collega’s en dat ze vaak ‘voor eeuwig’ werkonzekerheid kennen. Onzekere contracten zijn wettelijk alleen toegestaan in een beperkt aantal situaties en voor een korte periode.

De bonden willen al het mogelijke doen om de toestand te verbeteren. Op 23 oktober 2017 werd de jaarlijkse actieweek in de Belgische contactcenters gelanceerd. Met deze actieweek krijgen de bedienden de boodschap dat de aanwezigheid van de vakbond in hun bedrijf erg belangrijk is om de wantoestanden serieus aan te pakken. De bonden willen ook ‘het verborgen gezicht van de contactcenters’ tonen aan het grote publiek.

Bedienden van de contactcenters, jullie staan er niet alleen voor! Onze vakbondsmilitanten zijn actief op de werkvloer. Of je nu een vaste werknemer of een uitzendkracht bent, wij zullen je steunen. Samen strijden we voor contracten en banen van kwaliteit!”

Auteur: Jeroen Vandamme en Jos Van Hout