Samen in actie voor verdubbeling geboorteverlof!

#Wij vragen 20 dagen

De Gezinsbond en de Vrouwenraad hebben een petitie gelanceerd om het geboorteverlof op te trekken van 10 naar 20 dagen en om dit systeem ook uit te breiden naar zelfstandigen. Je kan de petitie tekenen op www.gezinsbond.be/werk-gezin. Twintig dagen geboorteverlof is geen luxe maar een noodzaak, zeggen de initiatiefnemers. De petitie krijgt ook steun van de LBC-NVK en het ACV.

De geboorte van een kind is een mooie, maar ook vermoeiende periode in het gezin. De Gezinsbond ondervroeg meer dan 6.000 jonge mama’s en papa’s en de cijfers logen er niet om: het overgrote deel wil dat de papa’s langer thuis kunnen blijven. Nu moeten die al te vaak weer aan het werk voordat de pas bevallen moeder een beetje op haar positieven is kunnen komen. Bij ingewikkelde bevallingen of bij de geboorte van meerlingen is de mama dikwijls zelfs amper ontslagen uit het ziekenhuis wanneer haar partner opnieuw volledige dagen moet gaan werken.

Zelfs wanneer een bevalling perfect verloopt, blijft het een zware dobber om de zorg voor oudere kinderen na enkele dagen helemaal alleen te combineren met een baby die op onregelmatige tijdstippen voeding krijgt en niet of nauwelijks doorslaapt.

Niet altijd haalbaar of mogelijk

Ouderschapsverlof is niet voor iedereen financieel haalbaar, en niet iedereen heeft er recht op. Almaar meer grootouders werken en mensen blijven niet altijd onder de kerktoren wonen, dus hulp van de (schoon)ouders is niet altijd beschikbaar.

Maar er is meer. Wetenschappers wijzen er al langer op dat ‘papatijd’ goed is voor de ontwikkeling van de baby. Ook mama kan met een gerust hard gaan werken wanneer de zorg en het huishoudelijke werk beter verdeeld zijn.

Ben jij ook overtuigd? Teken dan de petitie op www.gezinsbond.be/werk-gezin, net als meer dan 6.300 anderen en verspreid de link mee via Twitter en Facebook met als hashtag (#) ‘wijvragen20dagen’. De petitie zal worden overhandigd aan de ministers Maggie De Block (Volksgezondheid en Sociale Zaken) en Kris Peeters (Werk).

Een mama en een papa getuigen

Een mama: “Ik had een keizersnede en mocht een maand lang niet heffen en tillen, dit terwijl onze oudste zoon naar school moest. Zodra de partner weer aan het werk moet, mag je zelf beginnen te sleuren met een driejarige en een Maxi-Cosi.”

Een papa: “Ouderschapsverlof is een leuk idee als aanvulling op geboorteverlof, maar het is duur om het op te nemen. Zeker voor mannen. Het loonverlies is te groot. Als ze dit zouden verbeteren, dan zou het geboorteverlof niet te kort zijn en kunnen zowel mama als papa een keuze maken of ze in het begin langer thuisblijven of niet.”

Auteur: Lutgard Vrints