Internationale acties om werknemers McDonalds in Verenigd Koninkrijk te steunen!

Op 4 september is er wereldwijd actie gevoerd om de werknemers van de fastfoodketen McDonalds in het Verenigd Koninkrijk te steunen. Het personeel van de Britse poot ging de straat op met drie eisen.
De werknemers daar willen een minimumloon van 11 euro per uur. Vermits de onderneming haar werknemers geen vaste uren toekent en lage lonen betaalt, slagen sommigen er amper of niet in om hun huur te betalen. Er zijn voorbeelden van werknemers die zo hun woning kwijtraakten, stelt de Britse vakbond BFWAU.
Een tweede eis van de actievoerders luidde dat de perverse ‘nulurencontracten’ weg moeten. Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst die géén vast aantal werkuren per week garandeert. De werknemer kan flexibel worden opgeroepen om arbeidsuren te presteren op basis van het contract. McDonalds had begin dit jaar beloofd om over te schakelen op contracten met vaste uren. Maar tot op de dag voor de aankondiging van de staking hadden ze daarover nog geen communicatie gedaan in de richting van de werknemers. De derde eis ging over het recht op erkenning van de vakbondsvertegenwoordigers.
Bijna 96 procent van de werknemers concludeerde in een geheime stemming dat er actie moest worden gevoerd. Een ongeziene score in een context waar vakbonden nooit erkend zijn en acties nog nooit plaatsvonden.
Vakbonden uit de hele wereld toonden hun steun aan de collega’s in het VK. Zo waren er acties in België, Duitsland en de VS. Iedereen is verontwaardigd over de vaststelling dat een erg grote en erg winstgevende onderneming als McDonalds zijn werknemers in moeilijke arbeidsomstandigheden laat werken. Niet alléén in het Verenigd Koninkrijk maar ook in tal van andere landen.

Nog een fijn toemaatje. De Europese Commissie is nu aan het onderzoeken welke structuren McDonalds heeft opgezet om belastingen te ontduiken.

Lees meer op www.iuf.org