Spannende tijden bij commerciële rusthuisuitbater Senior Assist

Overheid moet regie meer in handen nemen

Het waren spannende tijden in het voorjaar voor het personeel en de bewoners van de woonzorgcentra van Senior Assist. De financiële perikelen toonden aan dat de overheid strakkere spelregels moet opleggen aan commerciële spelers uit de ouderenzorg.
De commerciële rusthuisgroep, één van de grotere in België, was koortsachtig op zoek naar cash om schulden te kunnen afbetalen. Er was een achterstand bij de RSZ en één van de aandeelhouders leek geld te hebben opgevraagd. De banken wilden geen nieuwe leningen meer toestaan en gesprekken over een overname van de groep sprongen af. Dus bleven nog twee pistes over. Een extra investeerder vinden of woonzorgcentra verkopen.
Uiteindelijk werden acht woonzorgcentra van de hand gedaan. Eind juli werd bekend dat Senior Assist ook nog eens Home Care verkoopt, de dochter die zelfstandige thuisverpleegkundigen administratief ondersteunt. Alle verkochte activiteiten kwamen in handen van Senior Living Group, een grotere concurrent uit de commerciële ouderenzorg. De loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel werden behouden.

Minstens 70 euro per dag

Senior Assist België startte in 2006 in de ouderenzorg, eerst vooral in Brussel en Wallonië, later ook in Vlaanderen. Het baat 34 woonzorgcentra en assistentiewoningen uit voor 3.000 bewoners. Sinds begin 2016 zijn in Vlaanderen zes gloednieuwe woonzorgcentra geopend met een dagtarief van minstens 70 euro. Drie daarvan zijn in juni verkocht aan Senior Living Group want de nieuwe bewoners kwamen maar geleidelijk toe en ‘de eigenaars van de gebouwen moesten hun huur krijgen’, zo zei één van de aandeelhouders. De twee hoofdaandeelhouders en oprichters van Senior Assist komen uit België maar resideren in het belastingparadijs Monaco.

Grote financiële risico’s

Financiële risico’s nemen en zorg geven, dat vloekt met elkaar. Bewoners en werknemers zijn de dupe. Loonachterstallen waren er nooit maar de onzekerheid over de toekomst, bovenop de grote werkdruk, leidde wel tot onrust. Sommige bewoners en hun families zochten veiligheidshalve een ander onderkomen, buiten Senior Assist.
In de ouderenzorg is de financiële rapportering soms weinig helder. Senior Assist is een treffend voorbeeld. Sinds eind maart vertelde één van de aandeelhouders in de ondernemingsraad geregeld over de zoektocht naar centen. Maar er bleef veel onduidelijk.

Financiële risico’s nemen en zorg geven, dat vloekt met elkaar.

Zowat 16 procent van de ouderenzorg in Vlaanderen is commercieel. Te grote financiële risico’s kunnen de zorg in gevaar brengen, zoals bleek bij Senior Assist. De overheid moet dus meer de regie in handen nemen en minder laten begaan.
De LBCNVK vraagt strengere regels voor de financiële stromen bij groepen uit de zorg. Winst uit zorgactiviteiten zou niet mogen worden uitgekeerd. En er is meer transparantie nodig. Dreigen er faillissementen? Dan moet de overheid bijvoorbeeld tijdelijk het beheer van een woonzorgcentrum kunnen overnemen in het belang van de kwetsbare bewoners.

 

Auteur: Hilde Schepens en Olivier Remy | Foto: BelgaImage