Negen oplossingen voor de toekomst van ons sociaal model

ACV organiseert reeks lezingen in West Vlaanderen

Onderzoekster Bea Cantillon (UA) is één van de sprekers in West-Vlaanderen.

Ons sociaal model heeft ons vele jaren lang welvaart gegeven. De ongelijkheid werd teruggedrongen. Wie inkomen verloor, bijvoorbeeld door ziekte of werkloosheid, stond er niet alleen voor. En na een ruime loopbaan kon je tijdig genieten van een welverdiend pensioen. Maar de financiële en economische crisissen gooiden roet in het eten. Een flink deel van onze politiek heeft nog maar één mantra: besparen! Zal ons stelsel van sociale zekerheid 100 jaar kunnen worden? Die vraag houdt het ACV heel sterk bezig, in het belang van werknemers, werkzoekenden en anderen met een uitkering.

Sommige spelers in het debat, waaronder werkgeversorganisaties en politici, willen de bestaande spelregels drastisch veranderen. ‘Moderniseren’, zeggen ze dan. Anderen willen behouden wat bestaat. Zij worden dan bestempeld als ‘conservatieven’. Zoeken naar een consensus waar iedereen in onze maatschappij beter van wordt, lijkt niet meer te lukken. Luisteren naar elkaars argumenten maakt sinds enkele jaren geen deel meer uit van onze debatcultuur.
ACV West-Vlaanderen wil daar verandering in brengen. De vakbond organiseert in de regio Zuid-West-Vlaanderen negen lezingen waarbij negen sprekers hun kijk geven over de toekomst van de sociale zekerheid. Hoe moet onze sociale zekerheid er binnen 5, 10 of 20 jaar uitzien? Wat kan blijven zoals het is? En welke nieuwe noden zijn er eventueel?
We laten niet alleen vakbondsmensen aan het woord maar ook werkgevers, academici en politici. In een lezing van zowat één uur zullen ze de kans krijgen om hun argumenten grondig uit te leggen. Na elke lezing kan het publiek vragen afvuren.

Negen stemmen

Vincent Van Quickenborne (Open VLD, burgemeester van Kortrijk en als Kamerlid voorzitter van de commissie Sociale Zaken) opent op 10 oktober de debatten. Daarnaast hebben ook Danny Pieters (hoogleraar sociale zekerheidsrecht KU Leuven en senator voor N-VA), Hans Maertens (gedelegeerd bestuurder VOKA), Jan Smets (gouverneur Nationale Bank van België), Ive Marx (hoogleraar sociaaleconomische wetenschappen Universiteit Antwerpen), Bea Cantillon (directeur Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck – Universiteit Antwerpen), Wouter Beke (voorzitter CD&V), John Crombez (voorzitter sp.a) en Marc Leemans (voorzitter ACV) hun medewerking bevestigd.

Negen oplossingen

Met de voorgestelde oplossingen gaat het ACV in de Zuid-West-Vlaamse regio daarna zelf aan de slag: welke ideeën vindt de vakbond zelf goed en welke niet of veel minder? En aan de hand van die visie volgt dan weer de vraag: welk beleid is de beste garantie om deze ideeën in de praktijk te brengen?

Als de toekomst van onze solidaire maatschappij ook jou na aan het hart ligt, ben je van harte welkom op deze maatschappelijk belangrijke lezingen. Alle informatie – data, plaats, startuur – lees je op www.acv-west-vlaanderen.be of lees de flyer De plaatsen zijn beperkt, dus best vooraf inschrijven.

Foto: Daniël Rys