Scandinavische landen willen meer vluchtelingen aan werk helpen

De Scandinavische landen lopen voorop met hun inspanningen om vluchtelingen te integreren. Dat zegt Thomas Liebig, één van de auteurs van een OESO-rapport over de integratie van vluchtelingen en anderen die bescherming nodig hebben. In Scandinavië hebben ze structurele ‘introductieprogramma’s’. Maar toch vinden veel vluchtelingen geen job nadat ze dit programma hebben doorlopen.

De Noorse minister van Werk en Sociale Zaken, Anniken Hauglie, hoopt daar verandering in te brengen. “We moeten het gemakkelijker maken voor vluchtelingen om onze arbeidsmarkt te betreden”, vindt zij. “We moeten hen de kans geven om hun vaardigheden te gebruiken en inspanningen doen voor hun gezinnen. Hauglie sprak in juni op een Scandinavische conferentie over de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt.

Velen denken dat Scandinavië te weinig doet om migranten te verwelkomen. Maar dat is onjuist, zegt onderzoeker Liebig. “De humanitaire traditie in de Scandinavische landen houdt in dat hier in verhouding veel meer vluchtelingen zijn aanvaard dan in de meeste andere OESO-landen.” Volgens Liebig is het moeilijk om een vergelijking te maken tussen de migranten in Noorwegen, Zweden en Denemarken – vaak vluchtelingen – en mensen die vooral als arbeidsmigrant naar landen als Canada of Australië trokken. “Voor arbeidsmigranten liggen de uitdagingen op het vlak van integratie anders.”

Ministers als Hauglie wijzen erop dat vluchtelingen heel graag willen werken wanneer ze verblijfspapieren krijgen. “Ze hebben geliefden achtergelaten, zijn van ver gekomen en hebben stress en onzekerheid meegemaakt. Tijdens hun vlucht stond hun leven op de pauzeknop. Veel vluchtelingen die papieren krijgen staan te trappelen om aan hun nieuwe leven te beginnen. Ze willen werken. Ze willen leren. Het is dan ook belangrijk dat onze landen dit aanmoedigen en helpen om dit te laten slagen. We moeten dit ook doen als medemensen.”

Noorwegen kijkt met interesse naar het ‘snabbspår’ waarmee buurland Zweden vluchtelingen snel aan werk tracht te helpen. Snabbspår is een systeem waarmee erkende vluchtelingen meer kans maken om vlug bepaalde soorten jobs te kunnen doen. “Het is geen allesomvattend antwoord maar het werkt wel goed”, zegt Thomas Liebig.