“Waar vakbonden zwak staan, is het meestal niet goed leven”

Het weekblad Dag Allemaal liet ACV-voorzitter Marc Leemans in mei aan het woord naar aanleiding van het jaarlijkse Rerum Novarum-feest van de christelijke arbeidersbeweging. Enkele pertinente uitspraken van onze ACV-voorzitter willen we je niet onthouden.

“Ik heb niets tegen rijke mensen. Hoe meer hoe liever! Maar ze moeten méér bijdragen. Er moeten in dit land eindelijk eens éérlijke belastingen komen. Een leven lang hard werken wordt belast tegen vijftig procent, terwijl speculeren op de beurs onbelast blijft. Dat kan niet blijven duren. Deze regering beloofde om de rijken via de Kaaimantaks of de speculatietaks extra te belasten, maar dat bracht nauwelijks iets op. De rijken ontspringen telkens opnieuw de dans.”

“Een jaar voor de verkoop van zijn aandelen zei Marc Coucke (van Omega Pharma) nog dat hij voorstander was van een meerwaardetaks. Na zijn deal was hij plots vierkant tégen. Vreemd. Hij stopt zijn geld naar eigen zeggen liever in de Belgische economie. Mogen gewone mensen dan ook zomaar beslissen: ‘Sorry, ik geef mijn centen liever aan mijn kinderen dan aan de staat.’ Nee, toch? Figuren als Marc Coucke doen alsof ‘belastingen’ een vies woord is. Maar hoe gaan we anders onze wegen, onderwijs of veiligheid betalen?”

“Ik bezoek voor mijn werk wel eens landen in Latijns-Amerika of Azië. Waar vakbonden zwak staan, is het meestal niet goed leven. Dan krijg je een lelijk kapitalisme waar mensen uitgebuit worden. In Qatar moeten Filipijnse werknemers in vreselijke omstandigheden de nieuwe voetbalstadions optrekken. Iets soortgelijks zien we hier: buitenlandse arbeidskrachten knappen vaak onderbetaald ons vuile werk op.”

“Ik begrijp dat staken niet populair is. Het is een middel dat je het best niet gebruikt. Maar soms is het vat vol en dan moeten mensen hun ontevredenheid kunnen uiten. Deze regering bespaart op de kap van gewone mensen. Met de indexsprong en de taxshift, bijvoorbeeld, die geld kosten aan zieken en gepensioneerden.”