Vakbond beperkt schade bij Omega Pharma

Nieuwe eigenaar vindt heel wat lijken in de kast

Het farmabedrijf Omega Pharma Belgium kondigde op 8 december 2016 het mogelijke verlies van 80 banen aan. Twee maanden later werd een sociaal akkoord bereikt. De vakbond kon de schade gelukkig enigszins beperken.

Omega Pharma, ooit fel bewierookt als succesverhaal, verdeelt geneesmiddelen zonder voorschrift, generische medicijnen, sportartikelen en cosmetica. Het werd in 2014 door oprichter Marc Coucke verkocht aan het Amerikaanse Perrigo. Prijskaartje: 3,6 miljard euro. Netto hield Coucke er naar schatting 1,45 miljard aan over. Hij moest geen cent meerwaardebelasting betalen aan de fiscus.

In het voorjaar van 2016 constateerde het ACV dat er stelselmatig geld was versast naar de holding. Erg lastig voor Omega Pharma Belgium wanneer de zaken slechter draaien. De Amerikanen van Perrigo ondervonden dat er bij sommige verdelers producten waren opgeslagen die werden geboekt als gerealiseerde omzet. Afspraken met de verdelers regelden die zaak maar veranderden ook de cijfers. De jaarrekening 2015 werd opnieuw opgesteld, met als resultaat een zwaar nettoverlies. Het nieuwe management werd wantrouwiger en één na één vertrokken de vroegere directieleden, Coucke inbegrepen. Bij het personeel nam de ongerustheid toe.

Op 8 december vorig jaar kondigt Omega Pharma een reorganisatie aan. De directie wil drastisch ingrijpen en 80 werknemers dreigen hun job te verliezen. Een distributiecontract met de firma EG wordt niet verlengd.

Marc Coucke is nu in een juridische strijd verwikkeld met Perrigo, de nieuwe eigenaar van Omega Pharma.
Gebroken beloftes

De ploeg van de LBC-NVK kijkt eerst naar de werknemers verbonden aan het contract met EG. Zij kunnen overstappen naar EG als ze dat wensen. Gaan ze naar EG en worden ze later alsnog ontslagen, dan kunnen ze terugvallen op het sociaal plan bij Omega Pharma. Voor Etixx, ondertussen overgenomen door Coucke, wordt iets gelijkaardigs afgesproken. Maar vlak voor Kerstmis trekt Omega Pharma zijn beloftes in. Alle betrokken werknemers moeten overgaan, zonder begeleidende maatregelen van Omega Pharma. Een erg zure appel die het vertrouwen in de directie niet bepaald vergroot.

Na Nieuwjaar starten dan toch de gesprekken over een sociaal plan. Meer dan 40 jobs blijven bedreigd. Begin februari wordt een akkoord bereikt over een vrijwillige vertrekregeling, SWT en aanvullende ontslagvoorwaarden. Het aantal ontslagen wordt beperkt tot 30. De werknemers keuren het plan bijna eensgezind goed.

Maar de toekomst blijft onzeker. Andere distributiecontracten moeten worden verlengd. Perrigo wil sommige merken verkopen. De nieuwe directie wil de diverse merken meer ‘integreren’, wat zal gepaard gaan met andere takenpakketten en een andere werkstijl. Dat vergroot de werkdruk en weegt op de motivatie. Perrigo wil ook veel meer winst maken. En ondertussen loopt de juridische oorlog tussen Perrigo en ex-topman Coucke.

De LBC-NVK-ploeg speelde haar rol uitstekend. Bij Omega Pharma stond vroeger alles in het teken van ‘individueel hard presteren’. Nu beseffen steeds meer werknemers ook daar hoe belangrijk vakbondswerk wel is.

Auteur: Sebbe Vandeputte