Toxisch leiderschap kan werksfeer helemaal verzuren

Al 19 jaar werkt Ellen* voor een grote winkelketen. Ze werkte zich in de loop der jaren op tot assistent filiaalleider, maar toen ze zeven jaar geleden besloot een stapje terug te zetten, werd haar dat niet in dank afgenomen. Het begin van een moeilijke lijdensweg.

“Toen ik aangaf dat ik als assistent wilde stoppen, was dat voor mijn leidinggevende even slikken. Het is niet makkelijk om iemand voor die job te vinden. Omdat ik ook van filiaal wilde veranderen, mocht ik aangeven waar ik wilde werken – of waar ik zeker niet wilde werken. Maar ze stuurden met net naar een filiaal uit dat laatste rijtje.”

Waarom wilde je daar niet naartoe?

Ellen: “Ik wist dat de leidinggevende in dat filiaal heel goed bevriend was met mijn vorige leidinggevende. En mijn relatie met haar was intussen wel verzuurd. Ik wist dus dat er al wel wat vooroordelen over mij de ronde zouden doen. En dat bleek ook. Ik was meteen ‘de lastige’, die ‘moeilijk deed’. Zodra ik een dagje ziek was, klonk het meteen van ‘zie je wel’. De relatie met mijn nieuwe leidinggevende is nooit goed geweest.”

Hoe kwam dat tot uiting?

Ellen: “Stomme pesterijtjes. Gelach om mij in de app met de collega’s. Neerbuigende reacties als ik iets voorstel. Intussen communiceert de filiaalleidster ook zo weinig mogelijk met mij. Toen er onlangs dingen moesten veranderen op de plek waar ik werkte, zei ze daar niks over, maar kreeg ik later commentaar van anderen ‘omdat het niet veranderd was’. Een ander voorbeeld: toen ik recent een probleem oploste op mijn eigen manier zweeg ze, maar vroeg ze de dag erna wel iemand om alles helemaal over te doen.”

 

“Stomme pesterijtjes. Gelach in de app. Neerbuigende reacties. Ik heb het allemaal gehad.”

 

En je collega’s?

Ellen: “Ik heb best fijne collega’s. Ze weten ook wat er aan de hand is. Maar wat kunnen ze meer doen dan me af en toe een hart onder de riem steken? Als ze niet opletten, komen ze zelf in de problemen.”

Kan je er met andere leidinggevenden of de directie over praten?

Ellen: “Niet echt. De regiomanager is haar beste vriendin. Ze zijn samen begonnen in ons bedrijf en zijn samen opgeklommen. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd. Ik durf ook niet aankloppen bij Attentia, onze externe preventiedienst. Ik vrees dat ik het dan alleen maar erger maak.”

Wat dan?

Ellen: “Bij het Loopbaancentrum van ACV Puls volg ik nu een traject om mijn loopbaan op een ander spoor te zetten. Dat doet me echt deugd. Pas op, het is geen eenvoudige zoektocht, maar het helpt me om uit te zoeken wat ik wil en kan. Ik ben 39 en heb dus nog wel wat jaartjes te gaan, maar dan liefst in een leukere job. Een aantal jaren geleden volgde ik een opleiding tot medisch secretaresse. Daar wil ik nu helemaal voor gaan.”

*Ellen is een schuilnaam.

Wil je zelf ook je loopbaan in de hand nemen? Het Loopbaancentrum van ACV Puls staat voor je klaar. Meer info over de mogelijkheden vind je op www.loopbaanontwikkeling.be.

Auteur: Jan Deceunynck | Illustratie: Davien Dierickx