Amazon mag Europees Parlement niet meer in

Sinds 2021 geldt een strengere lobbywetgeving bij de Europese Unie. Zonder registratie mogen lobbyisten niet meer actief zijn in het Europees Parlement, de Raad of de Europese Commissie. Zo wil de EU werken aan transparantie en misbruik aan banden leggen.

Dertig vakbonden en middenveldorganisaties maakten nu van deze wetgeving gebruik om Amazon te laten weren uit Europese instellingen. Het is de tweede keer in de geschiedenis van het Europees Parlement dat zoiets gebeurt. De beslissing komt er na herhaalde weigering van Amazon om hoorzittingen in het Europees Parlement bij te wonen over de arbeidsomstandigheden in de  magazijnen. Amazon was tot voor kort een frequente bezoeker van het Europees parlement. Alleen al in januari had het negen ontmoetingen met parlementsleden, waaronder een ontmoeting een dag na de hoorzitting.

De Europese dienstenvakbond UNI Europa is tevreden. Amazon behandelt onze democratische instellingen zoals het zijn werknemers behandelt: met minachting. Na jarenlange kritiek op Amazon voor uitbuiting, schending van antitrustwetten, belastingontduiking en nalatig milieubeleid toont het Europees Parlement dat Amazon onze democratische instellingen niet zonder consequenties kan negeren.

www.uni-europa.org