Tot enkele jaren geleden was Marijke Persoone adjunct algemeen secretaris bij ACV Puls. Behalve overtuigd syndicalist is ze een gedreven tegenstander van extreemrechts met het talent om in trefzekere bewoordingen complexe thema’s te verhelderen. Al die facetten en vaardigheden komen mooi samen in haar boek, ‘Wiens Belang’. Daarin doorprikt ze met haar scherpe pen de mythe dat extreemrechts opkomt voor de belangen van gewone mensen.

Marijke Persoone stelt vast dat de opstapelende problemen en onzekerheden de basis vormen van groeiend maatschappelijk ongenoegen: werk, woning, pensioen, school, klimaat, oorlog, migratie… Mensen voelen zich buitenspel gezet en zijn boos op de politiek, die niet snapt waar zij van wakker liggen.

Politici als Tom Van Grieken – en in het buitenland Wilders, Meloni, Le Pen en Orbán – proberen er munt uit te slaan. Maar in wiens belang? Wie wint en wie verliest als zij het voor het zeggen hebben? Marijke Persoone zocht het uit.

Nog in het boek getuigt Ellen De Soete over het verzet van haar moeder tegen de nazibezetting en hoe zij de fakkel van haar overnam – opdat haat en uitsluiting niet het laatste woord zouden krijgen.

‘Wiens Belang?’ is  een steun voor politieke gesprekken in de buurt, op de werkvloer, op school of in je vereniging.

Interesse in ‘Wiens Belang’ het boek van Marijke Persoone? Stuur dan je naam en adres vóór 9 maart 2024 naar topboek@acv-csc.be en maak kans op één van de drie exemplaren die we gratis weggeven.