Elke Janssens is jobcoach bij Emino, een recruiter die ongewoon talent duurzaam en volwaardig aan het werk wil helpen én houden. Voor Emino verdient elk talent een plaats op de arbeidsmarkt.

“Neurodiversiteit is de koepelbegrip voor een hele groep mensen die op een andere manier denkt. Hun brein werkt anders,” legt Elke uit. Maar daarom niet minder. “Nature loves diversity. Unfortunately society hates it,” citeert ze Milton Diamond, de onderzoeker die in de jaren ’70 al een lans brak voor diversiteit. “Anders is niet slechter. Vaak zijn talenten van neurodiverse medewerkers heel complementair met andere werknemers. Door in te zoomen op wat ze wél kunnen, creëren we kansen.”

Er zijn uiteraard dingen waar neurodiverse mensen doorgaans meer moeite mee hebben. “Maar dat kan je ook niet veralgemenen. Want vaak hebben ze door de jaren heen al wel een manier gevonden om daar mee te leren omgaan. En werkaspecten waarin ze gemiddeld beter scoren, zijn er ook. Ze zijn vaak heel creatief en oplossingsgericht. Vaak komen ze op heel andere manieren out of the box tot een oplossing. Waardevol toch?”

 

“Een brein dat anders werkt, kan een mooie aanvulling zijn”

 

Elke verzorgt ook opleidingen voor bedrijven die met neurodiversiteit aan de slag willen. “We merken steeds meer interesse. Zo werk ik nu met BASF en Jan De Nul, toch geen kleine bedrijven. Ook zij zien de meerwaarde van neurodiverse collega‘s,” legt ze uit. Om die een kans te geven, zijn soms aanpassingen nodig. Maar met een aantal ingrepen waar iederéén beter van wordt, kom je al een heel eind, weet Elke. “Stille ruimtes, oordoppen in een landschapskantoor, thuiswerk of een eigen werkplek die rust geeft… En soms iemand die hen helpt met dingen die moeilijker gaan. Een mail nalezen voor verzenden bijvoorbeeld. En als leidinggevenden en  collega’s dan ook nog eens open communiceren over wat goed of fout loopt, komt het wel goed. Wat ze vooral niét nodig hebben, is betutteling. Ze willen uitgedaagd worden. En erkenning van hun sterktes doet hen groeien, zoals iedereen trouwens. Als het misloopt is het meestal omdat ze botsen op een gebrek aan vertrouwen.”

“Natuurlijk zijn er grenzen aan wat realistisch en aanpasbaar is,” beseft Elke. “Als er geen match is, stopt het verhaal. Dat is ook zo voor neurodiverse mensen. Maar misschien moeten we allemaal wat breder of meer open leren denken. Iedereen heeft noden en drempels. Alleen zijn die voor neurodiverse personen veel lastiger dan voor anderen. Maar door daar open over te spreken is veel mogelijk. Iedereen heeft wel een handleiding. Door die op tafel te leggen, verlagen we de drempel voor neurodiverse medewerkers.”

Wat doet Emino?

Emino biedt ondersteuning aan zowel neurodiverse werknemers als aan werkgevers die willen werken rond dit thema. Jobcoaches helpen werknemers over de drempels die ze ervaren of iets willen bijleren om ondanks hun beperking aan de slag te gaan of blijven.

Werknemers kunnen er dan weer terecht om hun organisatie te leren omgaan met neurodiversiteit, maar ook om wegwijs te geraken in de mogelijke financiële ondersteuning die de overheid voorziet. Ze bieden ook gratis e-learning aan voor leidinggevenden en hr-medewerkers. Alle info vind je op www.emino.be

 Auteur: Jan Deceunynck | Illustratie: Davien Dierickx