Herinner jij je nog die keer dat een verantwoordelijke in je organisatie de tijd nam om stil te staan bij wat je zei? Hoe die je zwijgend, zonder je te onderbreken, liet uitspreken? Hoe je kon vertellen over jouw perspectief, jouw inzicht in wat beter kan, en jouw voorstel over wat anders moet?

Wanneer daar op je werkplek ruimte voor is, wordt Iedereen daar beter van. Het deugddoende gevoel écht gehoord te worden, is meer dan een psychologisch trucje om je gemotiveerd en maximaal productief te houden. Mee de best mogelijke route kunnen uitzoeken voor jou en je collega’s, dat maakt oprecht gelukkig. Een werkorganisatie die gebouwd is op de collectieve wijsheid van alle betrokkenen heeft minder blinde vlekken en speelt flexibeler in op de complexe werkrealiteit van iedere dag.

 

“Wie het geluk heeft samen te werken met een eindverantwoordelijke die bereid is om het eigen oordeel on hold te zetten en eerst te luisteren, wie die magische kracht van democratie op de werkvloer aan den lijve ondervonden heeft, is een loopbaanlange believer in inspraak en participatie.”

 

Waar tientallen of honderden mensen samen aan eenzelfde eindresultaat werken, valt slimme inspraak en betrokkenheid niet via één kanaal te organiseren. Georganiseerd sociaal overleg doet dan een essentieel deel van het werk. Het biedt een veilige plek met ruimte voor tegenspraak waar een antwoord nog niet klaarstaat lang voor er gesproken is. Wie het geluk heeft samen te werken met een eindverantwoordelijke die bereid is om het eigen oordeel on hold te zetten en eerst te luisteren, wie die magische kracht van democratie op de werkvloer aan den lijve ondervonden heeft, is een loopbaanlange believer in inspraak en participatie.

Welk bolletje jij kleurt in de verschillende stemhokjes die in 2024 voor je opgetrokken worden, heeft een enorme impact op onze werkplek en onze samenleving voor de komende jaren; ook dat is inspraak. Maar om je als mens, als burger, als werknemer écht gehoord te voelen, is er heel wat meer nodig dan een bolletje dat mag gekleurd worden. Onze vakbond begrijpt dat de kracht om te veranderen dáár begint: een deur die openstaat, een uitnodiging om te vertellen hoe jij de werkplek beleeft en begrijpt, de ruimte om uit te spreken wat anders moet. In grotere bedrijven lukt dat dankzij de personeelsvertegenwoordigers die jij binnenkort mee aanduidt. Of misschien wil je zélf wel een luisterend oor zijn en naar je collega’s luisteren. Superkrachten heb je daar niet voor nodig. Een deskundige vakbond die als een buddy naast je staat met raad en daad, daar zorgen wij voor. Jouw ideeën over hoe het samen met collega’s beter kan, doen de rest.

Standpunt: Lieveke Norga | Foto: Wouter Van Vooren