Werknemersrechten wereldwijd onder druk

Al 10 jaar publiceert het Internationaal Vakverbond (IVV) de Global Rights Index. Die database toont aan in welke mate 149 landen, en de bedrijven die er actief zijn, de internationale basisrechten van werknemers naleven. De resultaten voor 2023 zijn ontnuchterend. Steeds meer grijpen regeringen met harde hand in bij collectieve onderhandelingen en stakingsacties. 87% van de landen schond het stakingsrecht. O.a. in Canada, Togo, Iran en Spanje, maar ook België, gebeurde dit via strafrechtelijke vervolging en ontslagen. In 42% van de landen wordt politiegeweld gebruikt, zoals in Iran waar een 1 mei-viering tot de willekeurige arrestatie van 230 leerkrachten leidde. In verschillende landen omzeilen bedrijven collectieve onderhandelingen.

In Nederland weigerde reisbureau TUI te onderhandelen met vakbond FNV ondanks een petitie van honderden werknemers. In plaats daarvan zat de werkgever aan tafel met een zelf opgerichte ‘vakbond’. 77% van de landen maakten aansluiten bij een vakbond zeer moeilijk – laat staan er zelf één oprichten.  Vooral de kwetsbaarste groepen zoals arbeidsmigranten, tijdelijke arbeidskrachten en platformwerkers wordt het moeilijk gemaakt. In 69 landen werden werknemers gearresteerd. Vakbondsleiders uit Myanmar, Hongkong, de Dominicaanse Republiek, India en Turkije werden onder valse beschuldigingen vastgezet. Hoog tijd dat regeringen, bedrijven en investeerders respect opbrengen voor werknemersrechten.

https://www.globalrightsindex.org/en