Opvangtekorten in Duitse kinderopvang

Niet alleen in België maar ook in Duitsland zijn er veel uitdagingen in de kinderopvang, blijkt uit een bevraging. Er is niet alleen een groot plaatsgebrek, maar ook ouders die al een plaats hebben, kunnen niet altijd rekenen op opvang. Ruim de helft van hen zag de voorbije maanden de opvanguren verminderd. Soms werd de opvang zelfs tijdelijk gesloten vanwege personeelstekort. Behoorlijk stresserend.

Voor de meerderheid van de ouders betekende het een hap uit de vakantiedagen. Nog eens een derde ging tijdelijk minder werken. Onderzoekers van de Hans Böckler Stichting noemen het alarmsignaal voor de kinderopvang. De afgelopen twee decennia is het systeem enorm uitgebreid, maar ontoereikende financiering en daarmee ook een tekort aan geschoolde werknemers, blijft problemen geven. De personeelsratio’s per opvangplaats zijn te laag, er wordt te weinig opleiding voorzien, de lonen zijn laag,… Dat helpt niet om personeel te behouden of aan te trekken. De onderzoekers roepen de politiek op om snel de arbeidsomstandigheden op te krikken.

www.epsu.org