Zoals kinderen en jongeren elk jaar in september opnieuw vol goede moed de schoolpoort binnenwandelen, zo pakt ook elk van ons elk jaar na de zomervakantie terug de dingen op die we tijdens de vakantie (hopelijk) wat konden loslaten.

Ok, het weer in ons landje zat wat tegen, maar in vergelijking met de klimaatrampen op zowat alle andere plekken van de wereld, kwamen we er nog goed vanaf. Dus met een gezonde dosis enthousiasme pikken we de draad terug op. Want er komt de komende maanden heel wat op ons af.

In november is er het ACV Puls Congres. Onder het motto #tijdvoortijd hebben we het dan over de impact van tijd op ons werk, leven, klimaat, sociaal overleg, enzovoort. Samen met onze afgevaardigden zetten we de lijnen uit. Het is een spannende maar vooral een boeiende uitdaging om samen na te denken over hoe wij leven en werken in de toekomst willen zien evolueren. Nieuwsgierig? Surf gerust eens naar onze congrespagina, www.hetacv.be/tijdvoortijd. Je vindt er alle info over ons congres en de aanloop daar naartoe, met o.a. boeiende podcasts, webinars en gespreksavonden.

Eind dit jaar start ook de procedure voor de sociale verkiezingen van mei 2024, ons feest van de democratie waarbij het ACV telkens opnieuw ruim 60.000 kandidaten lanceert in het sociaal overleg in bedrijven en instellingen. ACV Puls neemt er daarvan 10.000 voor zijn rekening. Daarbovenop gooien we ons vanaf september opnieuw volop in het interprofessioneel, sectoraal en ondernemingsoverleg. Sommige sectoren sloten nog akkoorden (cao’s) af voor de zomervakantie, andere volgen de komende maanden.

En we blijven ijveren voor vrije loononderhandelingen en het afschaffen van de loonwet die dat verhindert. We blijven ook hopen op een fiscale hervorming die de nettolonen opkrikt. Die is er helaas niet gekomen vóór de zomer.

Ook de pensioenhervorming was een mager beestje. Maar misschien moeten we daar niet rouwig om zijn, want bij elke hervorming is er iemand die verliest en voor de winnaars zijn het muizenstapjes. Wat de aanvullende pensioenen betreft, heeft de federale regering het sociaal overleg gerespecteerd door geen fiscale en parafiscale maatregelen te nemen die ingaan vóór 2028. En voor de kleine aanvullende pensioenen, die quasi volledig wegbelast werden, is er eindelijk een oplossing gekomen via een aangepaste ziv-bijdrage, ook een vraag van de sociale partners.

Sociaal overleg blijft dus renderen. Bij de directies van Delhaize en Ryanair moet dat nog doordringen, maar hoop doet leven. Misschien wordt het ook daar ooit een beetje zomer!

Standpunt: Stefaan Decock | Afbeelding: Dries Luyten