Zeven goede redenen om met de fiets naar het werk te gaan

1. Je portemonnee

Met de fiets naar het werk gaan levert sinds 1 mei voor iedereen geld op. Een algemene cao heeft de fietsvergoeding ingevoerd voor iedereen. Als er in jouw sector nog geen afspraak bestond, bedraagt de vergoeding 27 cent per kilometer. Dat is het wettelijk maximum. Maar eventuele eerdere afspraken blijven overeind. We doen er alles aan om de vergoeding in alle sectoren tot het maximum op te trekken. Dat is maandelijks een leuk extraatje voor je trapwerk.

2. Gezond in je vel

Bewegen is gezond. Het hangt uiteraard af van je snelheid, je type fiets en je gewicht, maar gemiddeld verbruik je 400 tot 800 calorieën tijdens een uurtje fietsen. En het helpt natuurlijk ook je conditie vooruit. Zeker voor wie weinig sport, maakt een woonwerkritje een belangrijk verschil. Recent onderzoek toonde bovendien aan dat woonwerkfietsers 45% minder kans hebben op kanker en hartkwalen.

3. Milieu & klimaat

Een auto stoot gemiddeld ongeveer 270 gram CO2 uit per kilometer. Door de bus te gebruiken, reduceer je eigen ecologische voetafdruk natuurlijk aanzienlijk. Maar fietsen scoort nog beter. Zelfs als je de productie van je fiets meerekent én de CO2-uitstoot van het voedsel incalculeert dat je als brandstof voor je trapbeweging gebruikt, zit je nog altijd maar aan ongeveer 20 gram CO2. Dat scheelt weer heel wat.

4. Vlot op weg

Elke auto minder op de baan helpt fileleed vermijden. Ook het jouwe, want in de file staan is natuurlijk geen pretje. Woonwerkfietsers helpen de dichtslibbende wegen een stukje ontlasten. En ze staan natuurlijk ook zelf niet in de file!

5. Je ziet nog eens iets

Het openbaar vervoer leidt je steeds langs dezelfde bekende wegen en ook met de auto neem je wellicht vaak hetzelfde traject. De fiets geeft je de mogelijkheid om eens een andere weg te verkennen. Vaak heel wat rustiger of door de natuur. Zalig toch?

6. Je bespaart tijd

Wie geen te lange afstand aflegt, maar wel door het drukke verkeer moet laveren, is wellicht sneller met de fiets. Zalig om de autofiles voorbij te rijden op je fiets! En je hebt meteen je portie sportieve beweging gehad. Daarvoor hoef je nadien al niet meer de deur uit.

7 Free your mind

Niets zo ontstressend als een fietstochtje na een lange werkdag. Je fietst je hoofd helemaal leeg en laat je werkdag netjes onderweg achter. Als je thuis komt, ben je helemaal klaar voor je hobby’s of je gezin…

 Lees hier meer over je fietsvergoeding.

Auteur: Jan Deceunynck |  Afbeelding: Adobe Stock