Tips voor wie de schoolbanken achter zich laat

Zit de schoolcarrière van je zoon of dochter er bijna op? Komt na de examenperiode de werkwereld in zicht? Dan komt daar wellicht ook een hele reeks vragen bij kijken. Niet in het minst stelt je jonge loopbaanstarter zich ongetwijfeld de vraag hoeveel centjes die eerste job zal opleveren.

Het antwoord op die vraag is natuurlijk niet eenvoudig. Hoeveel je gaat verdienen hangt af van een hele reeks factoren: je diploma, de sector waarin je werk zoekt, de job die je gaat uitoefenen… Maar gelukkig heeft ACV Puls op dat vlak al heel wat jongeren op weg geholpen. Die jarenlang opgebouwde expertise zorgt ervoor dat we bij ACV Puls behoorlijk accuraat kunnen inschatten hoeveel een jonge starter kan verwachten. Wie op www.startersloon.be enkele gegevens intikt, krijgt een inschatting in de mailbox.

Maar er is meer! Op diezelfde pagina staat nog heel wat bijkomende informatie over loon. Wat is het verschil tussen bruto- en nettoloon? Wat zijn barema’s en loonvorken? Kan je eigenlijk onderhandelen over je loon? En hoe doe je dat dan best? Wat zijn extralegale voordelen precies? En hoe zit het met het recht op vakantie en vakantiegeld?

Redenen genoeg om een bezoekje te brengen aan www.startersloon.be!

Ook voor zelfstandigen

Ook jongeren die na hun schoolcarrière aan een loopbaan als zelfstandige beginnen, zijn bij het ACV aan het juiste adres. Op www.unitedfreelancers.be vind je alle info over de eerste stappen op de zelfstandigenmarkt. Wat zijn de voor- en nadelen van werken als freelancer? Kies je best voor een eenmanszaak of vennootschap? Waarop moe je letten als je in de platform­economie aan de slag gaat? Is beginnen als ‘zelfstandige in bijberoep’ een goed idee? En wat heeft het ACV te bieden als ondersteuning?

Voor alle antwoorden, neem zeker een kijkje op www.unitedfreelancers.be