Onzekerheid voor werknemers Credit Suisse en UBS

Na recente schandalen werd de Zwitserse bank Credit Suisse overgenomen door UBS. De media focusten sterk op de impact voor aandeelhouders en klanten. Maar de overname heeft ook grote gevolgen voor het personeel. De onzekerheid voor de werknemers is groot, aldus de Zwitserse vakbond SBEA. Ook de Europese dienstenvakbond Uni Europa roept de Zwitserse overheid en het management van beide bedrijven op om de rekening niet door te schuiven naar het personeel.

Werknemers mogen niet met lege handen overblijven en belastinggeld moet in eerste instantie gebruikt worden om het personeel te ondersteunen, stelt Oliver Roethig, regionaal secretaris van UNI Europa. SBEA pleit voor een taskforce waarin banken, sociale partners en overheden een reddingspakket voor het personeel uitwerken. Banenverlies moet tot het absolute minimum beperkt worden en de gevolgen moeten verzacht worden. De huidige sociale plannen van UBS en Credit Suisse volstaan niet en moeten aangevuld worden in overleg met SBEA als sociale partner.

www.uni-europa.org