ACV Puls pleit voor één statuut voor winkelpersoneel en supermarktenstop

Begin deze maand besliste Delhaize dat alle winkels binnenkort worden overgedragen aan zelfstandige uitbaters. Voor het personeel is dat alvast een zware dobber. “Wie werkt in een franchisewinkel, doet dat aan veel slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden dan wie werkt voor een eigen winkel van de keten. Als ik alleen al naar het loon kijk, komt dit overeen met maandelijks zo’n 300 euro minder brutoloon voor hetzelfde werk”, aldus Kristel Van Damme van ACV Puls.

Om toch maar in het ‘goedkoopste’ statuut te kunnen blijven, zetten winkeluitbaters daarom al langer allerhande constructies op. De lage lonen en hyperflexibiliteit in de sector worden zo nog verder op de spits gedreven. “De werkgevers klagen dat ze geen personeel meer vinden. Toch zetten ze in op formules waardoor de werknemers nog slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden krijgen. Onbegrijpelijk”, aldus Van Damme.

 

“Gelijk loon voor gelijk werk is voor ons geen holle slogan”

 

Daarom pleit ACV Puls nu voor één statuut voor zowel de eigen winkels als voor de winkels in franchise, die onder dezelfde merknaam door zelfstandigen worden uitgebaat. “Het werk van elke kassierster of aanvuller in een supermarkt is gewoon hetzelfde. Dan is het toch logisch dat ze hetzelfde verdienen? Gelijk loon voor gelijk werk, is voor ons echt geen holle slogan”, zegt Van Damme. In de komende sectoronderhandelingen wordt dat dé inzet. “Voor de nieuwe collega’s in de zelfstandige Delhaizes zou dat dus absoluut een directe meerwaarde bieden.”

Supermarktenstop
“Het is ook tijd voor een supermarktenstop”, gaat Van Damme verder. ‘’We zijn het enige land in Europa met zoveel supermarkten op zo’n kleine ruimte. Voor elke 3000 inwoners is er hier één supermarkt en iedere maand komen er nog nieuwe bij. Ondernemingen zijn in een hyperconcurrentieel en onstabiel retaillandschap terechtgekomen, waardoor je als werkgever bijna gedwongen wordt om je via sociale dumping en ‘hamburgerjobs’ te organiseren. De winkelmedewerker betaalt hier een enorme prijs voor. En dat hoeft niet zo te zijn. We kunnen perfect regels maken die het aantal supermarkten per vierkante kilometer beperken. Daarover willen we, samen met de andere vakbonden, een onderhoud met de politiek”.

Fake zelfstandigheid
ACV Puls waarschuwt dat wie bijvoorbeeld vijf filialen van Delhaize zou overnemen, eigenlijk al in het huidige statuut voor de supermarkten zou moeten blijven. “Maar door vennootschapsconstructies, wordt dit omzeild en ondergraven de uitbaters ook de sociale zekerheid,” aldus Van Damme. “Dat leidt tot oneerlijke concurrentie met de échte kleine zelfstandigen”. ACV Puls doet een oproep aan alle werkgevers om de mouwen op stropen en deze praktijken te stoppen.

Auteur: Jan Deceunynck | Afbeelding: Paul Corbeel