Via bevragingen houdt ACV Puls de vinger aan de pols bij Telenet

Telenet is een grote speler in het Vlaamse telecomlandschap met meer dan 3.000 werknemers. Een hechte ACV Puls-ploeg van zo’n vijftien militanten heeft elke dag de handen vol om samen met de collega’s te sleutelen aan een prettige werksfeer.

Met een korte mail houden de Pulskern de Telenet-collega’s op de hoogte van wat er op arbeidsvlak allemaal beweegt. “Die nieuwsbrieven zijn er in de eerste plaats om onze collega’s te informeren”, vertelt Erik Govaerts. “Maar ze zijn ook een ideaal kanaal om input terug te krijgen. Daarom stoppen we er regelmatig een korte bevraging bij. Op die manier blijven ook wij op de hoogte van wat er leeft op de werkvloer.”

 

“We schrokken zelf van de antwoorden”

 

De manier van werken blijkt succesvol. Recent kwamen bijvoorbeeld duidelijke bezorgdheden over koopkracht naar boven, legt Nathalie Decottignies uit. “We voelden dat we daar iets mee moesten doen. Het thema leefde enorm. We besloten dan ook een bevraging rond het thema te lanceren”. “Dat gebeurde in gemeenschappelijk vakbondsfront”, vult Erik zijn collega aan. “Zo’n grote en belangrijke thema’s proberen we samen aan te pakken”, legt hij uit.

Tijdens de nationale actiedag van 9 november groeide de bevraging uit tot een alternatief actiemoment. De resultaten waren sprekend. Meer dan 1/5 van het personeel vulde de enquête in. Dat gaf al een indicatie van de ernst van de situatie. Maar ook de felheid van de antwoorden sprak boekdelen. “We dachten dat we wel ongeveer konden inschatten wat we in die antwoorden zouden aantreffen”, vertelt Nathalie. “Maar van sommige antwoorden schrokken we toch wel even. Zelfs collega’s in hogere looncategorieën maakten zich zorgen over hun inkomen. De resultaten van de bevraging koppelden we ook terug naar de werkvloer. Zo maakten we iedereen duidelijk waarom het ons menens was”.

De bevraging leidde tot een krachtig signaal naar de directie. “Al van vóór de actie voerden we met de directie gesprekken rond koopkracht. Maar dankzij de bevraging konden we ons verhaal veel concreter maken”, getuigt Albert Van Acker. “Samen met de vakbonden hebben we geijverd voor een verhoging van de koopkracht. En met succes”, geeft Albert trots mee. “De koopkracht is de afgelopen maanden voor alle Telenetmedewerkers gestegen. Daar mogen we als ploeg best fier op zijn.”

Maar daar stopt het vakbondswerk niet. Binnenkort wordt een deel van het bedrijf afgesplitst om zich te focussen op de uitbouw van het fibernetwerk. “We gaan er nauw op toezien dat bij die afsplitsing goede cao’s worden afgesloten”, belooft Nathalie. “En ook een deel van onze vakbondsploeg gaat mee over. Er zal dus meteen ook daar een goed team klaarstaan”, lacht Erik.

Auteur: Sofie Van Der Vreken | Afbeelding: Danïel Rys