Elementaire principes van oorlogspropaganda

“Je moet drie dingen doen vandaag: twijfelen, twijfelen en twijfelen. Twijfelen over wat men ons alle dagen in de media door de strot duwt én twijfelen over je eigen analyse. Alleen dan kan je eventueel doordringen tot de feiten.”

Woorden van Anne Morelli over de oorlog in Oekraïne. Twintig jaar na de eerste editie van haar veelgeprezen standaardwerk komt ze met een actualisering. Oorlogspropaganda, zo pepert ze ons in, is zo oud als de mensheid zelf en bepaalde vuistregels en methodes keren telkens terug, of er nu soldaten naar het front van de Eerste Wereldoorlog gestuurd moeten worden of de mentale sabels gesmeed voor het oppoken van de Russische beer.

Anne Morelli (1948) is historica en hooglerares aan de ULB. In 1993 verscheen haar uitmuntende boek De geschiedenis van het eigen volk – De vreemdeling in België, van de prehistorie tot nu. Ze doceert “Geschiedenis van de hedendaagse christelijke kerken” en “Hedendaagse christelijke teksten” aan het Institut d’histoire des religions van de ULB en verscheen als experte voor de parlementaire onderzoekscommissie rond de sekten.

 Interesse in dit boek? Stuur dan je naam en adres vóór 2 december 2022 naar topboek@acv-csc.be en maak kans op één van de drie exemplaren die we gratis weggeven.