Bericht aan alle schoolverlaters, ACV Puls is er voor jou!

Hallo schoolverlater, leuke zomer gehad? Hopelijk werd die niet gedwarsboomd door een tweede zit. Hoe dan ook: wanneer je de schoolbanken definitief verlaat, staat het ACV voor je klaar. Nu ja, ook als student was je al bij ons welkom, want als lid van ACV-jongeren kon je helemaal gratis bij ons terecht met al je vragen over studentenwerk, en wat daarmee samenhangt.

De start van deze nieuwe fase in je leven brengt nieuwe uitdagingen mee. Welke administratie loert er allemaal om de hoek? Moet je je nog bij de VDAB aanmelden als je een job op het oog heb? Hoe zit het met de aansluiting bij het ziekenfonds? Hoe lang nog ontvangen je ouders het groeipakket? En hoe zit het met het recht op vakantie? Kan je dit jaar nog vakantie nemen? En hoe zit het volgend jaar?

Loon

Nog belangrijker is wat je gaat verdienen, want op basis daarvan kan je plannen gaan maken. Misschien wil je wel alleen gaan wonen of samen met je partner of vrienden. Of dacht je te sparen voor een wereldreis. Wil je weten hoeveel loon je ongeveer kan verwachten, rekening houdend met je diploma of de job die je zoekt? En hoeveel je netto overhoudt van dat brutoloon? Het antwoord vind je op www.startersloon.be.

Contract

Zit je nog volop in de sollicitaties? Of moet je daar nog aan beginnen? Dan kan je misschien wel wat tips gebruiken om je motivatiebrief of cv op punt te stellen. Ben je die fase al voorbij en sta je op het punt een contract te tekenen? Dan wil je vast weten waar je op moet letten als je je handtekening zet? Of misschien wil je dat eerste arbeidscontract wel even voorleggen aan onze deskundige medewerkers.

Kortom, een hele hoop vragen waar het ACV je bij helpt. Het antwoord vind je op www.hetacv.be/klaarvoordestart. Daar vind je alle informatie voor schoolverlaters. Tot binnenkort!

Auteur: Jan Deceunynck | Illustratie: Davien Dierickx