Samen op straat tegen slechte loonnormwet

Op 20 juni roepen de drie vakbonden iedereen op om mee hun stem te laten horen tegen de loonnormwet. ACV-voorzitter Marc Leemans legde in zijn toespraak voor Rerum Novarum, de jaarlijkse feestdag van de christelijke arbeidersbeweging op Hemelvaartsdag, uit waar het om gaat.

LEEMANS: “Onlangs praatte ik met Margot. Zij werkt als poetshulp met dienstencheques. Ze doet belangrijk en zwaar werk, maar wordt daar veel te weinig voor betaald, 12 euro per uur. Bruto. De roep van Margot en haar collega’s voor een beter loon, voor erkenning en respect, wordt genegeerd door de dienstenchequebedrijven. Margot en haar collega’s vechten voor een piepkleine maximale opslag van 0,4% voor 2021 en 2022 samen. Dat zou Margot een opslag geven van 8,5 euro. Bruto. Per maand. Netto zijn dat amper twee broden. Tot nog toe weigeren hun bazen die opslag. Zij vinden dat veel te veel.”

Ook in andere sectoren en bedrijven zijn er mensen met lage inkomens. En werkgevers die elke vooruitgang te veel vinden.

LEEMANS: “Het enige houvast dat Margot en alle andere werknemers hebben is onze automatische loonindexering. Die corrigeert je verlies aan koopkracht door inflatie. Achteraf. En met uitgevlakte gemiddelden. Je kan er daardoor nadien bijna opnieuw evenveel mee kopen als voordien. Van een index word je dus niet rijker, je blijft er even arm van. Maar ook de index willen de werkgevers weg. Zij willen dus onderhandelen over een loondaling! Dat is niet fair. De koek die we samen bakken wordt niet eerlijk verdeeld. Daarom moet de Loonnormwet aangepast worden. 87.000 mensen zetten hun handtekening onder onze officiële petitie. Op 29 juni moet het parlement daarover discussiëren.”

Er is geen geld voor meer loonstijgingen, zeggen de werkgevers.

LEEMANS: “Laat je niets wijsmaken: er is genoeg geld voor betere lonen! De Nationale Bank zegt dat veel bedrijven in volle coronacrisis bijzonder goed boeren. Een pak bedrijven soigneren hun aandeelhouders met extra dividenden. De internationale prijsstijgingen leveren een deel van de bedrijven woekerwinsten op, de energiebedrijven voorop. Hoe diep zijn we gezakt, dat we moeten betogen voor de naleving van een mensenrecht. En kom niet af met ‘de wet is de wet’. We hadden ooit een wet die stemrecht weigerde aan vrouwen. Mensen maken wetten. Mensen kunnen dus foute wetten rechtzetten. De Loonnormwet van 2017 is fout. Die fout willen we rechtzetten.”

Auteur: Jan Deceunynck | Afbeelding: Bart Dewaele