VOKA moreel failliet

P.D. – Via mail

Hans Maertens van VOKA pleit in de media voor nog maar eens een indexsprong, terwijl de bedrijven record­dividenden van 23 miljard euro hebben uitgekeerd. Het is de schaamte voorbij. Iedere indexsprong, en er zijn er al heel veel geweest in de naoorlogse periode, kost aan elke werknemer over zijn hele carrière 40.000 euro. En weer wordt het riedeltje van de concurrentiekracht bovengehaald. Maar we weten nog wat de bedrijven deden met de laatste indexsprong. Die zou ook de concurrentiepositie herstellen. In plaats daarvan verhoogden de bedrijven de prijzen en staken de indexsprong op zak. Dat bleek uit een studie van de Nationale Bank. Nu willen ze dat nog eens overdoen. Veel bruiner kan je het niet bakken.

Wat Maertens ook vergeet te vertellen is dat de Belgische bedrijven 4,5 keer meer subsidies krijgen dan de bedrijven bij onze belangrijkste handelspartners. Daarbovenop is de zogenaamde loonhandicap een VOKA-fabeltje omdat met de miljardensubsidies die ze elk jaar mee­graaien, geen rekening gehouden wordt bij de bepaling van de loonnorm. Dit is niet enkel de schuld van VOKA maar van een elitaire politieke klasse die het als zijn belangrijkste taak ziet zoveel mogelijk publiek geld en dito eigendommen over te dragen aan private aandeelhouders. Dat zien we o.a. in de bejaardentehuizen met onmenselijke omstandigheden voor bejaarden als gevolg.

VOKA mag dan financieel uitstekend boeren dankzij de belastingbetaler, moreel zijn ze al langer dan vandaag failliet.