Europese ouderenzorg zwaar onder druk tijdens pandemie

De Europese vakbond EPSU wil investeringen en fatsoenlijk werk in de zorg. Uit een studie in de ouderenzorg bleek de sector ook voor de pandemie al kwetsbaar, maar is het probleem door de gezondheidscrisis nog verergerd.

Onderbestaffing was al jaren een probleem. Maar op het hoogtepunt van de pandemie verlieten nog eens honderdduizenden zorgmedewerkers de sector. Het beheer van de crisis zelf verliep niet vlekkeloos. Werknemers deden gevaarlijke en veeleisende jobs zonder afdoende ondersteuning en erkenning.

De private investeringen in instellingen namen toe, maar sommige van hen komen nu in financiële problemen en zijn bedreigd door overname – vaak ten koste van werknemers, bewoners en hun familie. Niet alle landen werden even zwaar getroffen. In een vervolgstudie ging EPSU dieper in op de situatie in Oostenrijk, België, Kroatië, Frankrijk, Italië, Turkije en Oekraïne.

De studie onderstreept de belangrijke rol van vakbonden bij de bescherming van het zorgpersoneel in wat ongetwijfeld de zwaarste periode in de afgelopen tien jaar is geweest. Maar de vergrijzing en het chronische personeelstekort houden de druk hoog. Daarom voert EPSU op 23 juni actie. Ze vragen respect en concrete waardering voor werknemers in ouderenzorg en alle andere publieke diensten.

www.epsu.org