De Betermakers: Bevraging leidt tot mooie cao over telewerk

Rudi, Luc, Nadine, Ann, Greet, Veronique, Loes en My – deze toffe bende vormt de vakbondskern van Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Limburg. Verspreid over verschillende locaties heen doen zij heel wat bewegen binnen hun organisatie.

Een verspreide ploeg die zich wil inzetten voor collega’s verstrooid over alle hoeken van Limburg vergt wat creativiteit. “Het is niet altijd eenvoudig om van alles op de hoogte te blijven. Soms stellen we zelfs als vakbond vast dat er dingen boven ons hoofd zijn beslist,” zegt Rudi. Inzetten op communicatie is dan ook een belangrijke bouwsteen binnen de werking. Luc: “We hebben van de werkgever een eigen mailadres gekregen als ‘groene vakbond’. Zo kunnen onze collega’s ons steeds bereiken. We informeren hen ook via centrale mailings en nieuwsbrieven en laten hen zo weten wie we zijn en wat we voor hen willen betekenen. Maar die communicatie is zeker geen eenrichtingsverkeer, we willen onze collega’s actief in onze werking betrekken en hun input vragen.” Met resultaat!

 

“De mening van onze collega’s maakt ons sterker”

 

Van bevraging tot cao

“We vinden het belangrijk om steeds onze leden en ook de rest van het personeel te bevragen rond thema’s die bij hen leven. We zijn erg dankbaar dat onze collega’s ook effectief reageren op onze mails en deelnemen aan onze bevragingen. Zo kunnen we dan de gebundelde meningen van onze collega’s meenemen naar de werkgever. Dat helpt ons enorm,” aldus My. Ze legt uit dat de ploeg van CAW Limburg daardoor vorig jaar met stevige onderbouwde argumenten – een bevraging die door 160 van de 273 collega’s werd ingevuld – naar de werkgever stapte om over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) telewerk te onderhandelen. Greet vertelt: “Onze collega’s waren heel positief over het thuiswerk. De volgende stap was dat we dit geïmplementeerd wilden krijgen in de dagelijkse werking van onze organisatie. We hebben het idee niet losgelaten en ons op die bevraging gestort. In december hebben we dan een mooie cao rond telewerk ondertekend met onze werkgever.”

Daar zijn ze best trots op. Want het CAW in Limburg is nog een unieke organisatie in het hulpverleningslandschap. Nadine: “Van alle CAW’s waren wij de eerste die samen met de werkgever zo’n sterke cao overeen kwam. Het resultaat is evenwichtiger en werkbaarder werk. Hierdoor kunnen we uiteindelijk ook betere zorg bieden aan onze cliënten. Want daar draait het voor ons altijd om. En die zorg voor onze cliënten zal ook in de toekomst centraal blijven staan.”

Auteur: Sofie Van Der Vreken | Afbeelding: Daniël Rys