FILM: Wheel of Fortune and Fantasy

Rysuke Hamaguchi is een bezige bij. De Japanse schrijver-regisseur draaide pal in coronajaar 2021 twee bioscoopfilms bij elkaar. Rond deze tijd weten wij of zijn bejubelde Murakami-uitstap Drive My Car zijn vier Oscarnominaties heeft weten te verzilveren.

Uitgebracht in de slipstream van dat kritische succes lijkt zijn Wheel of Fortune and Fantasy ons misschien een beetje als een afterthought te komen aanwaaien. Zeer ten onrechte, want dit stilletjes tintelende drieluik is een ontwapenend kijkstukje op zich. In drie afzonderlijke kortverhalen confronteert Hamaguchi telkens twee à drie mensen – overwegend vrouwen – met elkaar. In Magic (or something less assuring) vertrouwt een jonge vrouw tijdens een taxirit haar gevoelens over een ontluikende liefde toe aan haar vriendin. De nieuwe ‘aanwinst’ blijkt geen onbekende voor haar toehoorder. In Door wide open zetten een verongelijkte ex-student en zijn vriendin een seksuele list op om een rigoureuze universiteitsprof een lesje te leren. En in Once again lopen twee vroegere klasgenoten elkaar twintig jaar na hun schooltijd en in een zeer nabije internetloze toekomst toevallig tegen het lijf. Ze halen herinneringen op en mijmeren over hun leven als volwassene.

Hamaguchi zet de drie ontmoetingen zuinig en gereserveerd in beeld, zonder zijn protagonisten ook maar ergens los te laten. De dialoogrijke scènes vergen nogal wat concentratie van de kijker, maar trekken hem tegelijk zonder veel omwegen deze zachtjes vermurwende vertellingen binnen. Hoe weinig de verhalen op het eerste gezicht ook met elkaar gemeen hebben, alle drie snijden ze op een getemperde manier broze inzichten aan over leven en relaties in onze huidige maatschappij. En in alle drie berusten het verloop en de onvermoede wendingen op toeval, misvatting en/of verbeelding. Of hoe een onvoorzien treffen mensenlevens nagenoeg geruisloos en soms wezenlijk kan doen zwenken. De frêle pianostukjes uit Robert Schumanns Kinderszenen linken de kortverhalen aan elkaar en geven deze film een minzame, bijna argeloze toon mee, die lang na afloop blijft nazinderen. Wheel of Fortune and Fantasy is als een koele bries bij een hittegolf: welkom en verademend.

Drie ontwapende verhalen over toeval, misvatting en verbeelding.

Wheel of Fortune and Fantasy is te zien op het Mooov Festival en komt op 27 april in de Belgische zalen.

Auteur: Karin Seberechts