Energiecrisis vergt structurele maatregelen

De energieprijzen gaan door het dak. Duizenden gezinnen dreigen met onbetaalbare facturen achter te blijven. We spraken met Thomas Vael, energiedeskundige van de ACV-studiedienst.

Dag Thomas, reageert de federale overheid adequaat?

Thomas: “De regering nam drie maatregelen. Ten eerste werd het uitgebreid sociaal tarief voor één miljoen gezinnen verlengd tot eind juli. Een goede zaak, al is het probleem daarmee niet opgelost. Ten minste 400.000 Belgische huishoudens leven in energiearmoede, wat betekent dat ze meer dan 10% van hun beschikbaar budget (los van huisvesting) aan energiekosten besteden.”

“Ten tweede komt er een btw-verlaging naar 6 procent op elektriciteit. Die maatregel treedt pas in werking vanaf april, rijkelijk laat voor de winterkou dus. Bovendien is vooral de aardgasfactuur problematisch. De maatregel geldt ook maar tot 1 juli. Vanaf juli zal die btw-verlaging wel gecompenseerd worden via accijnzen. Ten derde komt er een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro op de elektriciteitsfactuur.”

Wat zijn mogelijke extra maatregelen?

Thomas: “De uitbreiding van het sociaal energietarief moet sowieso langer verlengd worden, minstens tot de markt afkoelt. Het systeem moet ook uitgebreid worden naar mensen die dit ondanks een laag beschikbaar gezinsinkomen momenteel mislopen. Er moeten ook quick wins komen zoals het invoeren van een flexibele accijns, want de verlaging van het btw-tarief naar 6 procent is op langere termijn een slechte zaak, door de bijhorende vertraging van de index.”

 

“De uitbreiding van het sociaal energietarief moet verlengd worden. En uitgebreid naar mensen die dit ondanks een laag inkomen toch mislopen.”

 

“Het grootste probleem is dat de huidige energiefactuur niet aanzet tot investeringen die de energietransitie versterken. Mensen die nu worstelen om hun energiefactuur te kunnen betalen, kunnen geen toekomstgerichte energierenovaties uitvoeren. De hoge energiefactuur staat investeringen in hernieuwbare energie, energiebesparing en elektrificatie van verwarming en transport in de weg.”

“Duurzame energie via zonnepanelen en warmtepompen, in combinatie met doorgedreven renovaties, is op lange termijn de enige optie. Hernieuwbare energie is uiteindelijk de enige betaalbare en aanvaardbare energie.”

Auteur: Max De Boeck |  Afbeelding: Davien Dierckx