De Betermakers: een ploeg met een eigen DNA

Met 13.000 werknemers is KBC een grote werkgever in Vlaanderen. Verbinding zoeken tussen zoveel collega’s is echter niet eenvoudig. De vier vakbondskernen binnen KBC laten zich daar niet door afschrikken en pakken die opdracht met beide handen vast. Hoe ze dat precies doen legt Dirk De Backere, woordvoerder van ACV Puls bij KBC, ons uit.

“We wilden al een tijdje meer inzetten op connectie,” vertelt Dirk. “Die periode van thuiswerk, waarin iedereen die terloopse babbels onder collega’s miste, hebben we aangegrepen als opportuniteit. Zo is het project Contacting – the next level, dat zich sowieso als noodzaak aandiende, ineens in volle vaart vertrokken.”

Een fijn gesprek

Contacting – the next level heeft een simpel concept: elke maand bellen ACV Puls-werknemersafgevaardigden enkele collega’s op. In de eerste plaats om te horen hoe het met hun gaat, maar ook om vragen te beantwoorden. En dat appreciëren ze aan de andere kant van de lijn.

De KBC-ploeg houdt ook de vinger aan de pols via bevragingen. De relatie met de werkgever is goed. Dat geeft de vrijheid om rond verschillende thema’s input te vragen van collega’s.

Overleg

“Uit een bevraging rond het verloningssysteem kwamen bijvoorbeeld enkele aandachtspunten naar boven. Die hebben we alvast genoteerd voor de volgende overleg­ronde.” Collega’s haalden ook pijnpunten aan omtrent thuiswerk en hoge werkdruk. Ook die kaartte ACV Puls aan bij de werkgever. “Een bevraging door KBC zelf zorgde ervoor dat we met de werkgever rond de tafel zijn gaan zitten. Samen willen we nu werken aan een concreet actieplan rond welzijn.”

Dirk en de rest van de Puls-ploeg bij KBC zijn terecht trots op hun verwezenlijkingen. “Doorheen de jaren hebben wij echt een eigen DNA ontwikkeld, waarin ieders eigenheid gerespecteerd wordt. Nu een aantal anciens hun pensioen zien naderen, is het een kwestie van die eigenheid door te geven,” besluit Dirk. Tot dan blijven ze het goede werk verder zetten, en houden ze alvast plekjes warm voor nieuwkomers.

Auteur: Sofie Van Der Vreken