‘Il faut à la Belgique une colonie!’ Dat laat Leopold II in 1860 graveren op een steen van het Parthenon. Dit rijkelijk geïllustreerde boek vertelt die geschiedenis van de Belgische kolonisatie. Het begint al bij Leopold I. Onze eerste vorst probeert in 1837 (!) Kreta en Ghana in te lijven. Tevergeefs. Een paar jaar later haalt hij wel zijn slag thuis en sticht hij in Guatemala de bevolkingskolonie van Santo-Tomas.

Het enige wat er vandaag nog van rest is een Belgisch kerkhof. Dan heeft zijn zoon meer succes. Ja, Leopold II zijn pogingen in Marokko lopen nog uit op een sisser: in de tuin van het paleis belandt rebellenleider Bou Hamara, door ons land bewapend met 1200 FN-geweren, in de leeuwenkooi. Maar dan komt Congo in het vizier.

Aan de hand van de belangrijkste feiten en gebeurtenissen vertelt Lucas Catherine hoe de verovering en plundering van bestaande maatschappijen gebeurde, wat een en ander voor België betekende en hoe de lokale bevolking zich verzette. En natuurlijk ook hoe de eerste Congolezen hier verzeilden toen ze in 1908 officieel Belg werden.

Interesse in dit boek? Stuur dan je naam en adres vóór 7 januari 2022 naar topboek@acv-csc.be en laat ons weten dat je graag kans maakt op één van de drie exemplaren die we gratis kunnen weggeven.