Wanneer academicus en activist Jan Blommaert aankondigt dat er terminale kanker bij hem is vastgesteld, besluiten enkele vrienden en sympathisanten om iets te doen. Dat ‘iets’ wordt een webdocumentaire van 50 minuten: Woord X Macht X Strijd. Een magistrale masterclass over taal en ongelijkheid, tegen de achtergrond van het leven en werk van Jan Blommaert.

Dit project is een initiatief van Ico Maly (Universiteit Tilburg / Diggit), voormalig student en collega van Jan Blommaert, filmmaker Pieter De Vos (Docwerkers), Epo Uitgeverij en Victoria Deluxe. Eind augustus 2020 duiken Jan en Ico twee dagen lang in de studio, om urenlang te converseren, omgeven door een batterij aan camera’s. We krijgen een Jan en grande forme, over taal als architectuur van de samenleving en de rol van de publieke intellectueel. Over hoop en sociale verandering. Maar ook over geven, vormen, inspireren en het inzetten van wetenschappelijke inzichten in de sociale strijd.

ACV Puls ondersteunt dit initiatief voluit. Ook als vakbeweging kennen we het belang van taal en merken we dat machthebbers die graag naar hun hand zetten. ‘Neemt’ een ‘werknemer’ werk? Kan loon een ‘last’ of een ‘handicap’ zijn? Wat bedoelen onze politici wanneer ze zeggen dat we ‘zuurstof ’ aan ‘onze economie’ moeten geven? In de documentaire gaat Jan Blommaert in op de diepere betekenis van de woordenwolk die onze hoofden vult.

Vanaf 16 november is de documentaire online te zien op:
www.janblommaert-documentaire.be