Achter de schermen van een dagje vakbondswerk

In Puls Magazine kijk je mee achter de schermen van een dagje vakbondswerk. Deze maand maak je kennis met Myrte Dierckx van de vormingsdienst.

07:00 – Bij een koffie met veel melk maak ik de fruit- en brooddozen van de kinderen klaar. Ik probeer nog even te genieten van de rust voor ze opstaan.

07:45 – Ik vertrek naar het werk. Ik heb geluk. Ik kan met de fiets. Deze week speel ik namelijk een thuismatch in Antwerpen. De komende drie dagen leg ik nieuwe vakbondsvrijwilligers uit hoe ze voor hun collega’s kunnen opkomen in het Comité voor Bescherming en Preventie op het Werk. Een hele mond vol. Daarom spreken we liever over het CPBW.

08:30 – Alles staat klaar voor de vormingsdag. Ik check nog even de elektronische appratuur. Niks zo vervelend als beamers, laptops of i-Pads die niet werken tijdens de vorming.

09:00 – We beginnen eraan! We reflecteren over welzijn op het werk. In de groep blijkt vooral de hoge werkdruk door veranderende uurroosters en het uitvallen van collega’s te wegen op het welzijn. Gelukkig is er bij de meesten wel een fijne collegiale sfeer. Dat helpt het welzijn echt wel vooruit.

11:00 – In kleine groepjes brainstormen de deelnemers over manieren om hun achterban te betrekken. Hoe komen ze te weten wat er leeft op de werkvloer? En hoe communiceren ze over wat ze doen? Ze steken veel van mekaar op. Intussen ga ik even door mijn mails. Een vakbondsverantwoordelijke vraagt of we een vorming kunnen organiseren rond het thema ‘onderhandelen’. Met mijn collega’s bespreek ik hoe we op die vraag kunnen ingaan.

12:30 – Tijdens de lunch leer ik de deelnemers wat beter kennen. Een heel diverse groep. We babbelen over ons vakbondswerk, maar ook over het afgelopen gekke jaar. Corona had heel verschillende gevolgen voor mijn tafelgenoten. De ene is nog steeds deels tijdelijk werkloos, een andere heeft nog nooit zoveel uren geklopt.

“Vrijwilligers leren opkomen voor hun collega’s”

 

14:00 – Ik leg uit hoe het CPBW praktisch werkt. Wat zegt de wet? En wat kan je zelf regelen? Een aantal deelnemers vindt dat het bij hen niet naar behoren loopt. We zoeken met de groep naar verbetermogelijkheden.

16:30 – Na deze eerste dag peil ik naar eerste indrukken en verwachtingen voor de komende twee dagen.

17:00 – Ik probeer nog een antwoord te vinden op een vraag die eerder vandaag werd gesteld. In de onderneming van één van de cursisten is de preventie-adviseur langdurig ziek. Hoe moet het dan verder? Ik pols even bij mijn collega’s. Samen weten we meer.

18:00 – Spitsuur thuis. Eten op tafel toveren en de kinderen op tijd in bed krijgen. Straks plof ik met mijn lief neer in de zetel voor een spannende detective.