ACV Puls solidair met Filipijnse werknemers

De mensenrechtensituatie in de Filipijnen gaat van kwaad naar erger. Onder het bewind van president Duterte werden in totaal al 56 arbeiders vermoord en dertig vakbondsleiders zitten in de gevangenis op basis van valse beschuldigingen. “De Filipijnen is een van de slechtste landen voor werknemers,” zegt Elmer Labog van vakbond KMU. Het geweld blijft escaleren, maar gemeenschappen en families zwijgen niet. Investigate PH, een initiatief van mensen van over de hele wereld, voert onafhankelijke onderzoeken naar de mensenrechtenschendingen. Sama Sama – een solidariteitsgroep van ACV-militanten – steunt hun werk.

 

Clarissa Ramos: “We zwijgen niet over de moorden”

 

Clarissa ‘Yesha’ Ramos, echtgenote van de in 2018 vermoorde mensenrechtenadvocaat Ben Ramos, werkt mee met Investigate PH. Clarissa: “Ben focuste op landeigenaars- en milieukwesties in Negros. Omdat veel van het land in handen is van rijke families, zijn er conflicten tussen hen en de landloze boeren. Hij behandelde ook zaken van politieke gevangenen. Dat wekte de woede op van vele politici, mijnbouwbedrijven en het leger.” De aanvallen op andere activisten gaan nog steeds door. “Ook al zijn we doodsbang, we kunnen niet zwijgen over al deze moorden. Want als we zwijgen, betekent dit dat we instemmen met wat de regering doet.”

 

“Zwijgen over de moorden zou betekenen dat we instemmen met wat de regering doet!”

 

Bovenop de schrijnende situatie is er de COVID-pandemie. Sean Velchez, vakbondsafgevaardigde van Alliance of Health Workers in Manilla: “Bijna 89% van de bevolking is nog steeds niet gevaccineerd. De deltavariant is verwoestend, ziekenhuizen kunnen de toevloed niet aan. Wij hebben één van de hoogste percentages gezondheidswerkers die ziek worden en sterven aan COVID-19. De door de regering beloofde huisvesting, vervoerskosten, maaltijdvergoedingen en extra financiële voordelen bleven uit. De pandemie heeft onze vastberadenheid versterkt.”

Clarissa ‘Yesha‘ Ramos is te gast op het Filipijnenfeest van Sama Sama. Ze vertelt haar verhaal op 16 oktober vanaf 18 uur in zaal Don Bosco, Kessel-Lo.
Meer info via cabsama2@gmail.com of op www.filipijnen2014.wordpress.com.

In augustus 2021 werden de vermoorde mensenrechtenactivisten in de Filipijnen herdacht. Mensen toonden hun solidariteit door een foto van zichzelf te posten met op hun mondmasker “I am” en de naam van één van de slachtoffers. Als bijschrift bij de post zetten ze: “They tried to bury us. They didn’t know that we are seeds” – “Ze probeerden ons te begraven. Ze wisten niet dat we zaden zijn”.

Auteur: Caro Vanpoucke