Veiligheid Bengaalse textielmedewerkers staat onder druk

De verontwaardiging was groot toen 1.134 kledingarbeid(st)ers in 2013 bij de instorting van het Rana Plaza complex in Bangladesh omkwamen en duizenden anderen gewond raakten. Kledingmerken en -ketens ondertekenden minder dan een maand later het Bangladesh Akkoord voor brand- en gebouwveiligheid. Deze historische overeenkomst zorgde ervoor dat kledingwerkers voortaan veilig konden werken. Acht jaar later laten diezelfde merken de overeenkomst aflopen zonder een nieuw akkoord te tekenen.

De veiligheid van miljoenen werknemers komt opnieuw in gevaar. Zeker 10% van de noodzakelijke veiligheidsrenovaties moet nog worden voltooid. Ook in andere landen is de veiligheid in kledingfabrieken problematisch en vinden gelijkaardige rampen plaats. Al in januari 2020 legden internationale vakbonden een nieuwe overeenkomst voor, met de mogelijkheid om het programma uit te breiden naar andere landen. Maar toen de pandemie uitbrak, vroegen de kledingmerken uitstel. Ze legden zelfs een eigen voorstel op tafel dat de bestaande afspraken uitholde. Na protest is het huidige akkoord nu verlengd tot 31 augustus. Dat geeft wat extra tijd voor verdere onderhandelingen.

www.uniglobalunion.org
www.schonekleren.be