FILM: The Windermere Children

In augustus 1945 liet een Britse filantroop 300 Joodse kinderen overkomen naar Engeland. De kinderen waren drie maanden eerder uit de nazivernietigingskampen bevrijd en werden ondergebracht in de vroegere woonvertrekken van de arbeiders van een vliegtuigfabriek.

Aan de rand van het idyllische Windermere Lake konden ze weer aansterken, lichamelijk en vooral geestelijk. Het via Joodse solidariteitsacties bijeengeharkte budget voor het project dekte vier maanden verzorging en begeleiding. In die luttele tijd trachtten een psycholoog, een therapeute, een sportcoach en een rabbijn van deze gehavende kinderen, die op een uitzondering na geen enkel familielid meer hadden, weer mensen te maken… Tv-regisseur Michael Samuels doet erg zijn best om zijn verfilming van deze post-Holocaust-episode uit sentimentele vaarwateren te houden. Dat is een valabel opzet: zijn onderwerp is namelijk schrijnend genoeg om elk weldenkend mens te beroeren. De mooiste scènes van The Windermere Children vragen ook niet om een zware aanzet of melodramatiek. De in opstuivende ontsmettingstalk wegfietsende jongens zijn vanzelf ontwapenend genoeg. De stilte die valt bij de aankomst van het Rode Kruiskonvooi dat nieuws brengt over vermiste vaders, moeders, broers en zussen behoeft geen commentaar. En het slot, waarin vijf echte overlevenden van het Windermere-project de plaats van hun filmpersonages innemen, is zonder meer aangrijpend. Als dramatische vertelling kleurt deze film nogal braaf tussen de conventionele lijntjes van het genre en is hij net iets te stug en te ‘instructief’ om volop mee te slepen. Anderzijds put The Windermere Children uitgerekend uit de omzichtige manier waarop hij in beeld is gezet ook veel charme. Samuels film is een aimabele beschouwing over menselijke bekommernis waaruit we in de 21ste eeuw nog wat lessen kunnen trekken. Een tikkel meer lef had echter geen kwaad gekund.

The Windermere Children is vanaf 30 april beschikbaar op myLum en vanaf 20 april op DVD, samen met The Windermere Children: In Their Own Words, een boeiende documentaire over het Windermere-project, met historische duiding, getuigenissen van overlevenden en treffend archiefmateriaal.

Bekijk de trailer hieronder …