Afgestudeerd? ACV Puls geeft loonadvies!

Afstuderen, die zoektocht naar een eerste job en dan met een gezonde nervositeit naar dat ene sollicitatiegesprek. Wanneer daar uiteindelijk het onderwerp loon wordt aangesneden ben je maar beter goed voorbereid.

Loon is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Het is nochtans een belangrijke hoeksteen, die behoorlijk bepalend is voor je verdere leven. En het is ook moeilijk een bedrag op plakken op wat je werk precies waard is. Toch is weten wat je diploma op de arbeidsmarkt betekent, of wat je kan verwachten binnen een bepaalde functie, een gezonde basis voor je eerste stappen in de zoektocht naar je eerste job.

De website www.startersloon.be helpt je al een heel eind verder. Op basis van je diploma of van de functie die je zoekt, krijg je er een goed beeld van wat je kan verwachten. En zodra je dat weet, dan kan je pas écht beginnen dromen.

“Het is fijn mee richting te kunnen geven”

Werner Sergeant, één van de medewerkers achter schermen van ACV Puls, krijgt via de website vragen binnen van jongeren die klaar zijn voor de start, maar toch graag dat extra advies op zak hebben. “Een leuk aspect van mijn job,” zegt hijzelf. Hij staat maar wat graag klaar om die vragen te beantwoorden. En daar komt meer bij kijken dan enkel een brutobedrag uit een loontabel overschrijven.
“Wanneer we zo’n aanvraag voor starters­loon binnenkrijgen, willen we meer meegeven dan enkel een brutoloonbedrag. We zorgen dus ook voor een extra woordje uitleg, want ‘loon’ is geen gemakkelijk gegeven. Zo wijzen we de jongere er bijvoorbeeld soms op dat ze als starter niet in aanmerking komen voor een specifieke functie, wat natuurlijk een invloed zal hebben op hun loon. Ook verwijzen we door naar onze bruto-netto calculator, want uiteindelijk is het meestal de bedoeling om te weten te komen wat er op het einde van de maand op je rekening zal staan. Voor veel van de aanvragers is het startersloon­advies ook hun eerste contact met een vakbond. Het is voor ons een uitgelezen kans om te tonen dat ze ook met andere vragen bij ons terecht kunnen.”
En die vragen komen er, alsook de appreciatie voor alle nuttige info. “Dat is natuurlijk fijn,” vertelt Werner. “In ons vakbondswerk komen mensen meestal met hun problemen naar ons. We helpen graag om die op te lossen, maar het is ook tof als we mensen op een positieve manier richting kunnen geven. Als we daar dan ook nog een vriendelijke bedanking voor krijgen, maakt dat onze job extra leuk.”

Werner wijst erop dat niet alleen afgestudeerden de tool gebruiken. “Het merendeel van de aanvragen komt natuurlijk van afstuderende (master)studenten. Maar we merken dat ook steeds meer studenten terecht komen op www.startersloon.be. Ze zijn dan op zoek naar advies voor hun verdere studiekeuzes. Ze bezorgen dan twee eventuele afstudeerrichtingen om de loonvoorwaarden te vergelijken. Slim. Want ik kan me voorstellen dat onze knowhow wel handig is bij het maken van een keuze. Onlangs had ik ook nog iemand die wou weten hoe een postgraduaat zich zou vertalen op de arbeidsmarkt.” Ook mensen die een volledige carrièreswitch voor ogen hebben en een nieuwe opleiding willen volgen, komen bij Werner terecht. “Je kan ook een starter zijn als je al enkele jaren op de arbeidsmarkt actief bent,” weet hij.

Auteur: Sofie Van Der Vreken