“Twee weken vakantie nemen is echt geen optie!”

Thuiswerk tijdens de schoolvakantie

Door de paaspauze werd de paasvakantie al een weekje vervroegd. En dat de scholen op 19 april terug ‘gewoon’ zullen opengaan, klinkt ook minder zeker dan een poosje geleden. Voor veel ouders begint een nieuwe periode van puzzelen en combineren. Want sinds het fors uitgebreide thuiswerk lopen kinderopvang en werk voor steeds meer ouders samen.

Bart is papa van de achtjarige Charlotte. Op het moment dat we hem spreken zijn hij en zijn vriendin volop aan het puzzelen. “We hebben lang getwijfeld of we Charlotte terug zouden inschrijven in een kampje om toch alvast 1 week goed te kunnen doorwerken. Maar omdat Charlotte echt wel moe is, en omdat we haar ook in de krokusvakantie al een week op sportkamp stuurden, gaan we dat deze keer niet doen. We gaan deze keer samen een weekje verlof nemen om een paar daguitstapjes te maken. Daar ben ik zelf ook wel wat aan toen. Voor de andere week proberen we af te spreken met ouders van klasgenootjes of scoutsvriendjes. Op die manier hebben de kinderen toch nog een extra paar leuke dagen.”

Twee weken vakantie nemen is echt geen optie, legt Bart uit. “Sinds het verplichte thuiswerk kunnen we geen glijtijd meer opsparen. Dat scheelt toch 12 dagen verlof op jaarbasis. Pijnlijk, want door het thuiswerk werk ik eigenlijk nog meer uren dan voorheen. Ik begin ’s morgens vroeger te werken omdat ik me wat schuldig voel dat ik Charlotte ‘tijdens mijn uren’ naar school breng. En ’s avonds werk ik wat langer door omdat ik even weg was om ze op te halen.”

Met oudere kinderen nemen de combinatieproblemen wat af. Valerie is mama van twee tieners. Haar zoon zit in de eerste graad en gaat voltijds naar school. Haar dochter uit de derde graad volgt halftijds thuis les. “Tijdens de schoolperiodes is er geen probleem. Dan is iedereen bezig. Ik voor het werk, zijn voor school. Maar in de vakanties is het soms lastiger. Want je wil wel dat je kind iets zinvols om handen heeft en niet zomaar hele dagen aan de PlayStation hangt. Maar omdat je aan het werk bent, heb je ook geen tijd om de hele tijd mee invulling te geven aan hun dag – zelfs al ben je thuis. Ik ga natuurlijk wel wat vakantie nemen, maar kan dat niet de hele paasvakantie. Gelukkig kunnen ze ook bij hun papa terecht. Helaas worden de contactbubbels nu terug verkleind. Dat maakt het weer wat moeilijker om met vrienden af te spreken.”

Ook voor Raf is de vakantie geen onoverkomelijk probleem. Zijn zoon van 20 studeert aan de universiteit. “Voor mij alleen voordelen! We zitten allebei in onze eigen werkkamer, maar ’s middags eten we gezellig samen. Dat het voor ouders met jongen kinderen niet zo makkelijk is, geloof ik wel. Maar zelf vind ik het alleen maar positief.” En de paasvakantie? “Dat zal ook wel los lopen. Het weer wordt beter dus kan iedereen terug wat meer naar buiten. Over die vakantie maak ik me dus niet te veel zorgen.”

ACV Puls wil overleg over thuiswerk

De combinatie van thuiswerk en schoolvakanties is niet evident, weet ook Elke Maes van ACV Puls. “Het is nooit makkelijk om een job te combineren met schoolvakanties. Maar thuis aan de slag zijn terwijl je kind vakantie heeft, maakt het vaak nog lastiger. Veel hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kind. Maar ook met oudere kinderen is het niet altijd makkelijk. Wanneer je klein woont, is het echt niet mogelijk om in een aparte ruimte ongestoord te werken.”

“Daarom willen we dat thuiswerk altijd vrijwillig blijft,” verduidelijkt Elke. “Als het voor jou thuis niet kan, moet je op kantoor terecht kunnen. Dat is nu wegens corona niet mogelijk, maar in de toekomst is dat voor ons echt wel belangrijk.” En omdat in nogal wat bedrijven het aantal thuiswerkdagen wordt opgedreven wil ACV Puls werken met ‘gemiddelde’ thuiswerktijd die je dan zelf kan inplannen. “Want soms komt het niet uit om thuis te werken, en op andere momenten net wél. Daarom is het best om ‘gemiddeld’ een aantal dagen per week thuis te werken, zonder elke week vastgepind te worden op vaste dagen.”

Nog belangrijk vind Elke dat er een vorm van registratie van de werktijd is. “Het is een beetje een verbrand woord,” weet Elke. “Het doet te veel terugdenken aan de prikklok, waar veel werknemers van willen loskomen. Maar het blijft belangrijk om voor jezelf te weten wanneer je ‘genoeg’ gewerkt hebt. En dat ook te kunnen aantonen, als er discussie over is. We moeten op zoek naar moderne manieren om dat te doen, die je toch autonomie om in je dagindeling en werk en privé te kunnen combineren.”

Lees meer op www.hetacv.be/telewerk

Auteur: Jan Deceunynck | Foto: Shutterstock | Adobestock