Mondmasker
P.D. – via mail

Ik las het artikel “Wat als je weigert een mondmasker te dragen op de werkvloer?” in Puls Magazine van januari 2021. En ik heb een vraag die in het artikel niet aan bod komt. Een werkgever heeft dus de plicht om het welzijn en de gezondheid van zijn werknemers te garanderen. Quid de neveneffecten op lange termijn van het verplicht dragen van een mondmasker op de werkplek gedurende 8u per dag?
Kan een werknemer van een werkgever eisen dat die garandeert dat het langdurig dragen van een mondmasker geen negatieve impact zal hebben op de gezondheid van de werknemer? Ik hoor nl. van verschillende mensen in winkels dat ze soms barstende hoofdpijn hebben of eczema. Het langdurig dragen van een mondmasker kan ook leiden tot respiratoire aandoeningen. Voor mij persoonlijk een reden om het dragen van een mondmasker te weigeren. Er is immers een verminderde opname van zuurstof en we ademen ook nog eens onze eigen CO2 in. Wie zegt dat die langdurige verminderde opname van O2 geen gevolgen heeft op de werking van onze hersenen op lange termijn?!?

Nvdr.
De mondmaskerplicht is door de wet opgelegd. De mogelijke neveneffecten wegen volgens de deskundigen niet op tegen de voordelen voor de volksgezondheid in de strijd tegen het coronavirus. Het is ook niet in alle werkomgevingen noodzakelijk om het altijd te dragen. Er zijn ook medische vrijstellingen, maar dan moet wel een alternatief voorhanden zijn (bv. scherm).

 

Wil jij graag je mening kwijt over één van de artikelen of berichten in jouw ledenblad? Of zijn er andere gebeurtenissen in de actualiteit die je sterk bezig houden? Alle interessante lezersreacties zijn erg welkom. We kunnen alleen brieven publiceren als we de naam en het adres van de schrijver (m/v) kennen. In principe vermelden we de initialen van de schrijver en zijn of haar woonplaats. Op uitdrukkelijk verzoek kunnen we die informatie weglaten. Soms moeten we een brief inkorten zonder aan de essentie ervan te raken. En als we een brief afdrukken wil dat niet automatisch zeggen dat de redactie het eens is met alles wat erin staat.

Je lezersbrief wordt hier met interesse gelezen: Redactie Puls Magazine, Sudermanstraat 5, 2000 Antwerpen.
E-mailen kan uiteraard ook: communicatiedienst.acv-puls@acv-csc.be.