Dienstverlening, overleg en strategie

De medewerkers van ACV Puls zetten hun beste beentje voor om je te helpen. In Puls Magazine laten we je even meekijken achter de schermen van een dagje vakbondswerk. Deze maand maak je kennis met Robert Veekman, vakbondssecretaris in regio Brussel.

6:00. Sinds de lockdown maakt mijn biologische klok me wakker rond half zes. De eerste die ik dan tegen het lijf is mijn oudste zoon, die óók vroeg uit de veren is. Wanneer hij de deur uit is, start ik met een paar koppen koffie en bekijk intussen op mijn smartphone mijn mails. De meest dringende beantwoord ik meteen zo. Of via WhatsApp, want steeds meer communicatie verloopt via die weg.

7:15. Ik ontbijt samen met mijn echtgenote. Sinds de lockdown is zij mijn trouwste fysieke co-worker. Allebei bijna fulltime thuis aan het werk. Onze jongste zoon sluit ook aan voor het ontbijt.

We overlopen even de digitale vergaderingen, lessen en examens van die dag. Dan weten we wanneer we mekaar niet mogen storen.

08:15. Ik trek me terug in mijn intussen volwaardig ingericht bureau. Ik bel een werknemer van een telecom­bedrijf waar een collectief ontslag dreigt. Hij wil weten wat voor hem de opties zijn. Ik beloof hem op de hoogte te houden. Daarna bel ik snel een militant die om 9 uur aan de eerste ondernemingsraad na de sociale verkiezingen begint. We overlopen samen de agendapunten. Daarna nog een telefoontje naar een andere militant. Ik vraag of ze wil bemiddelen in een discussie die tijdens een functioneringsgesprek ontstond tussen een werknemer en haar leidinggevende. Ik kreeg de vraag door van een collega van onze juridische dienst. Om te vermijden dat het probleem escaleert, contacteer ik snel onze militant in het bedrijf.

10.30. De eerste online vergadering van de dag. Teams is stilaan een vaste collega geworden. Alle vergaderingen zijn tegenwoordig online. Militanten van een uitzendkantoor hebben een ernstig meningsverschil met de directie over de invoering van zaterdagwerk. We werken samen een strategie uit om dit via het sociaal overleg uit te klaren. Daarna stap ik over in een volgende Teamsmeeting. 

12:00. De middagpauze is weer even een gezinsmoment. Toch wel fijn, moet ik toegeven. Maar met collega’s of militanten was het óók fijn.

13:00. Geen vergaderingen meer. Tijd om even door te werken aan onze strategie om vakbondswerk in de contactcenters uit te bouwen. Ik bel even met een paar militanten om te vragen hoe zij het zien. Morgen ga ik aan de slag om alles in een duidelijke webinar te gieten. Dat wordt nog een hele klus.

17:00. Ik rol zachtjes in mijn avondprogramma. Eerst even de fiets op. Kopje leegrijden.

20:00. Ik bekijk nog even mijn mails op de smartphone. Maar dan laat ik het werk achter mij. Morgen is er nog een dag. Ik kijk er naar uit. Maar meer nog naar de dag dat we opnieuw echte sociale contacten kunnen hebben.