AB InBev dreigt met ontslag na klacht over veiligheidsmaatregelen

Bij de Peruaanse brouwerij Backus en Johnson, een dochteronderneming van AB Inbev, ontving Luis Samán op 21 november zijn ontslagbrief. Samán is algemeen secretaris van de vakbond bij Backus en wordt er door het bedrijf van beschuldigd het imago van de onderneming te schaden. “Ik wees op het gebrek aan gezondheids- en veiligheidsmaatregelen tijdens de nationale noodtoestand tijdens de coronacrisis. Honderden werknemers zijn toen geïnfecteerd en vijf zelfs gestorven. Het bedrijf vroeg me om de berichten te verwijderen maar dat wilde ik niet omdat al wat ik zei waar is.” Onderhandelingen over maatregelen om de economische gevolgen van de pandemie te verzachten sprongen af. De werkgever probeerde werknemers te dwingen individuele overeenkomsten te ondertekenen, maar na een vakbondscampagne tekende geen enkele werknemer. Daarop werd Jhon Gutarra, verantwoordelijk voor vakbondscommunicatie vijf dagen geschorst. De mondiale vakbond IUF riep Carlos Brito, CEO AB InBev, op om de vakbondsleider onmiddellijk terug in dienst te nemen en samen te werken met de vakbond. Tot nader order is dit nog niet gebeurd.
www.iuf.org