FILM: House of Hummingbird – bekijk de trailer hieronder

“Vandaag is het je eerste dag op weg naar de dood”. Ga daar maar even aanstaan. Dit ‘opbeurende’ advies is maar één van de levenswijsheden die Eunhee en haar klasgenoten meekrijgen in House of Hummingbird, het uitmuntende regiedebuut van de Zuid-Koreaanse Bora Kim.

Eunhee is niet bepaald een domoor, maar ze houdt vooral van dagdromen en striptekenen. Haar broer wordt gedrild voor de gerenommeerde universiteit van Seoel, en werkt zijn frustraties geregeld fysiek uit op haar. Eunhee en haar spijbelende zus Daehoon krijgen thuis en op school constant ingepeperd dat alleen de primussen zich een toekomst mogen dromen. De anderen lopen gegarandeerd in hun ongeluk. Haar ouders baten een winkel in rijstcakejes uit, en bieden weinig steun of soelaas. Ze hebben het al lastig genoeg met zichzelf, laat staan met hun drie kinderen. Ondertussen borrelen bij Eunhee honderd-en-een emoties op, over vriendschap, verliefdheid en andere verlangens. De meeste volwassenen rondom haar hebben daar geen oren naar. Alleen een arts die (ironisch genoeg) de gevolgen van haar vele oorvegen behandelt, toont bekommernis. En Yong-ji, de nieuwe lerares in de Chinese bijwerkklas, die een baken wordt in Eunhees bestaan.

Het is twee uur heerlijk toeven en meemijmeren in de leefwereld van dit weifelende meisje, dat het leven op zich ziet afstormen, en zich niet meteen raad weet met alle uitdagingen en verwachtingen die erbij horen. Bora Kim situeert haar delicate kroniek in 1994: het jaar waarin zij zelf 13 was, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung er het bijltje bij neerlegde en waarin de Seongsu-brug instortte. Ze rijmt zo de veranderende Koreaanse realiteit met de woelige ziel van haar fragiele protagonist. Samen met Eunhee drentelt zij een sneller en vluchtiger tijdperk in, met woekerende prestatiedruk. Kim doet dat met verve: fijngevoelig, trefzeker en eigenwijs geduldig. Het is heel even wennen aan het trage tempo, dat uiteindelijk verademing en ruimte biedt. De sfeervolle soundtrack en ‘kolibrie’ Park Ji-hoo, die een grote indruk nalaat, maken het mooie plaatje compleet. House of Hummingbird is een gedroomde eersteling, een warm dekentje in sombere coronatijd.

 House of Hummingbird is beschikbaar op video on demand (o.a. via Telenet, Proximus, iTunes, Google Play, Pathé)

 

Auteur: Karin Seberechts