Standpunt: In 2021 zal de zon weer schijnen!

Het kan niet anders, daar geloven we in.
Er zal zeker een vaccin zijn, het herstelbeleid van de verschillende regeringen zal op kruissnelheid komen, het interprofessioneel overleg zal nieuwe kansen krijgen, de rust zal terugkeren in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen en zorginstellingen. De covid-pandemie zal overwonnen worden. De economie zal hernemen. Mensen zonder werk krijgen terug perspectief op werk en inkomen. Het sociaal en culturele leven zal hernemen. En honderden nieuw verkozen personeelsafgevaardigden van ACV Puls gaan gedreven en met frisse moed aan de slag in hun onderneming of instelling.

Sociale verkiezingen winnen we als ACV reeds decennia lang. Zelfs in coronatijden is het niet anders. ACV Puls scoorde weer hoge toppen. Omdat we zijn wie we zijn. Omdat we vertrekken van dialoog met collega’s. Omdat we willen bouwen aan dingen die er voor personeelsleden toe doen, die belangrijk zijn voor werknemers én samenleving.

In 2021 zetten we volop in op een interprofessioneel akkoord en sterke loonafspraken.

Dank je wel aan de meer dan 10.000 kandidaten, verkozen of niet, die er namens ACV Puls in dit moeilijke jaar voor gegaan zijn. Bedankt voor je moed, en nog veel meer voor je engagement voor je collega’s. Wij gloeien van trots omwille van wat jullie voor elkaar kregen en wat jullie in 2021 zullen realiseren.

Met het hele ACV zetten we de komende maanden volop in op een nieuw interprofessioneel akkoord waarin we loonafspraken willen maken. Zijn we gek omdat we in deze tijden op tafel kloppen voor degelijke lonen? In geen geval. We willen rekening houden met elke realiteit. En dus ook met de realiteit van bedrijven die tijdens de corona­crisis stevige winsten hebben opgebouwd.

Om dit mogelijk te maken, moet de bestaande loonwet op de schop. Want die verhindert dat vakbonden en werkgevers in sectoren en ondernemingen in volle verantwoordelijkheid loonafspraken kunnen maken die rekening houden met de specifieke context.

Ook de sociale zekerheid, inclusief het pensioendebat, wordt een speerpunt van onze aandacht. We hopen vurig dat de huidige federale regering ruimte zal creëren voor échte dialoog – niet over de details maar over de fundamenten.

In 2021 zal de zon schijnen. Zeker weten.

Auteur: Stefaan Decock