Passen en puzzelen om de opvang rond te krijgen

Daisy combineert job met mantelzorg

Al bijna tien jaar combineren Daisy en haar broer Johan de zorg voor hun moeder met een (bijna) voltijdse job. “Een hele puzzel,” noemt ze het. Intussen heeft ze de aanvraag tot erkenning als mantelzorger ingediend, om via dat statuut eventueel ook mantelzorgverlof te kunnen aanvragen “als mama nog slechter of minder mobiel wordt”.

De mama van Daisy lijdt al bijna 10 jaar aan Alzheimer. Haar papa is intussen 7 jaar geleden overleden. Sindsdien zorgen de kinderen de klok rond voor opvang en zorg. “We kunnen mama echt niet lang alleen laten. Even snel naar de winkel kan nog net, maar langer moet het niet duren. Dag en nacht moet er iemand bij haar zijn.”

Late shift

Daisy woont nog in het ouderlijke huis. Ze werkt als verzorgende in een woonzorgcentrum. Daar werkt ze vast in de late shift op wisselende dagen. Daarnaast werkt ze ook nog één weekend op de twee. Johan werkt in de gevangenis en is elke woensdag vrij om voor zijn moeder te zorgen. Zo leggen ze de basispuzzel. Die vullen ze verder op met een paar dagdelen professionele thuisoppas en twee dagen dat mama naar een dagcentrum kan. “Dat geeft dan wat ruimte om boodschappen te kunnen doen,” legt Daisy uit.
Maar ze klaagt niet. Ze zorgt met veel liefde voor haar moeder en houdt zelfs nog tijd over voor een gevuld sociaal leven in het oudercomité en het buurtcomité. “Vergaderingen gebeuren bij mij thuis of ik neem mama mee naar de vergadering. Iedereen kent haar en de situatie. Niemand maakt er een probleem van. Mijn kennissenkring is ook een belangrijke steun. Jaarlijks gaan we met vrienden een weekendje maar Limburg. En dan zorgt iedereen daar voor mama en heb ik tijd om voluit van het weekend te genieten.”

Vooruit plannen

De opvang wordt altijd ruim op voorhand gepland. Maar soms duiken ook onverwachte dingen op. “Ik heb het afgelopen jaar een paar keer in het ziekenhuis gelegen. De eerste keer was gepland. Maar de tweede keer niet. Gelukkig had Johan toen net vakantie en kon hij mama opvangen. Anders zou het wel een probleem geweest zijn.” En soms vraagt iemand wel eens ongepland om mee iets leuks te gaan doen. “Dat lukt vaak ook hoor, maar ik moet dan wel eerst de opvang voor mama regelen.”

Mantelzorgverlof wil ze nog even uitstellen, want het is beperkt in de tijd. “Ik breng nu alles in orde om het later te kunnen aanvragen. Maar het verlof spaar nog op voor wanneer mama verder achteruit gaat en niet meer naar het dagcentrum kan, of als ze nog minder mobiel wordt,” legt Daisy uit. “Dan zal ik meer tijd moeten kunnen vrijmaken op het werk en is mantelzorgverlof zeker welkom.”
En een woonzorgcentrum? “Dat is voor mij echt de laatste optie,” vertelt ze. “Ik werk er zelf, dus ik weet dat er daar ook goed voor de mensen wordt gezorgd. Maar het is toch altijd minder dan thuis verzorgd worden. Zo lang ik dat kan blijven doen, kies ik daarvoor.”

Als mama nog slechter wordt zal ik meer tijd moeten kunnen vrijmaken. Dan is mantelzorg­-verlof zeker welkom.

Hoe zit het met dat mantelzorgverlof?

Mantelzorgers zijn familieleden of zelfs vrienden die zorgen voor een persoon die erkend is als behoeftige.
Tot nog toe zetten ze zich vrijwillig en zonder enige erkenning in en werden ze op geen enkele manier vergoed voor hun inzet. Sinds 1 september 2020 kan je als werknemer mantelzorgverlof aanvragen. Je kan dan als mantelzorger afwezig blijven van het werk én een uitkering via de RVA ontvangen.

Om voor mantelzorgverlof in aanmerking te komen, moet je:

  • erkend zijn als mantelzorger (door de mutualiteit)
  • je hoofdverblijf in België hebben
  • minstens 50 uur per maand of 600 uur per jaar werken

Werk je voltijds, dan kan je je arbeidsovereenkomst volledig, halftijds of voor 1/5 schorsen. Verspreid over je loopbaan kan je tot maximaal 6 maanden verlof opnemen. Ook als je deeltijds werkt, kan je het mantelzorgverlof opnemen. Tijdens het mantelzorgverlof krijg je geen loon, wel een forfaitaire uitkering van de RVA.

Praktisch:

  • Vraag je erkenning als mantelzorger aan via je mutualiteit.
  • Dien je aanvraag voor mantelzorgverlof schriftelijk in bij je werkgever met het aanvraagformulier dat je op de website van de RVA vindt. Vul het in en laat een duplicaat door je werkgever ondertekenen.
  • Je moet de aanvraag minstens 7 dagen voor het begin van het mantelzorgverlof doen, tenzij de werkgever akkoord gaat met een kortere termijn.
  • Dien de aanvraag, samen met je erkenning als mantelzorger in bij de RVA.

Lees meer over het mantelzorg­verlof via https://bit.ly/34AKdQQ 

 

Auteur: Jan Deceunynck | Foto: Daniël Rys