Om resultaat te halen is soms druk nodig

Werknemers in actie

Overleg en actie werkt. Dat bleek de voorbije maanden in een aantal bedrijven en sectoren waar werknemers opkwamen voor betere werkvoorwaarden.

De vooruitgang in de non-profit­sector belichtten we eerder al. De online actiedag van juni leverde een structurele verbetering aan voor de federale gezondheids­sector. In overleg met de werknemers trok de overheid één miljard uit voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden en meer jobs. Heel wat meer dan de ‘horecacheque’ waar de regering eerst mee probeerde de werknemers te paaien. Met de Vlaamse regering zijn de besprekingen nog niet afgerond en is ACV Puls nog in overleg.

Maar ook elders stonden werknemers op hun strepen voor hun job, veilige werkomstandigheden, minder werkdruk, meer personeel en echt sociaal overleg.
In de winkelsector zorgde het dringende signaal van werknemers voor verplichte mondmaskers in winkels. De steun van virologen als Marc Van Ranst gaf een duwtje in de rug. Bij Aldi leverde een spontane staking in 30 winkels al afspraken op rond werkdruk en een verhoging van de maaltijdcheques. Het overleg loopt nog verder, dus wellicht volgt er nog meer.
Ook in de Delhaize-vestiging in Schoten legde het personeel het werk neer. “Door personeelstekort is het moeilijk om bezetting aan iedere afdeling te garanderen”, legde vakbondssecretaris Karin Schaerlaekens uit. Het personeel wees op structurele problemen in de arbeidsorganisatie en de uurroosters. Ook hier wordt nu aan gesleuteld.

Wanneer bedrijven in moeilijkheden komen, betaalt het personeel vaak een zware prijs. Ook dan maakt overleg en zo nodig actie het verschil. Want vaak is er druk nodig om tot resultaat te komen. Het personeel van Getronics was furieus over ‘wansmakelijke chantage’ door directie die dreigde met een faillissement als er niet 126 man op straat kon worden gezet. En bij melkfabrikant Milcobel blokkeerden werknemers het bedrijf bij de aangekondigde sluiting. Het voorgestelde sociaal plan was een slag in het gezicht van het personeel. Uiteindelijk bereikte de vakbond na zes dagen actie een aanvaardbaar sociaal plan.

Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe sociaal overleg én actie de voorbije periode het verschil maakten. Waar verzuchtingen van de werkvloer worden genegeerd, loopt de emmer vroeg of laat over. Acties in allerlei vormen zijn dan een manier om het overleg op gang te trekken én kracht bij te zetten. En te bouwen aan een resultaat dat ook niet-­actievoerders baat…

Auteur: Veerle Verleyen | Foto: Stijn Van de Rijck